BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Ülkemizde en sık görülen kanser!

Ülkemizde en sık görülen kanser!

Yapılan araştırmalarda ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında 3. sırada yer alan kalın bağırsak kanseri (kolon kanseri) özellikle 50 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlarda daha sık görülmektedir.

Ülkemizde en sık görülen kanser!

50 yaşın üzerindeki kişilere 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmaları önerilirken, erken teşhis ve doğru cerrahi müdahale sayesinde hastaların yaşam süresi uzamaktadır. Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, kolon kanserinin teşhisi ve hastalıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Ülkemizde en sık görülen kanser!

50 yaşından sonra risk artıyor Her yaşta görülebilen kalın bağırsak kanserine, 50 yaşın üzerindeki insanlarda daha sık rastlanmaktadır. Birinci derece yakınlarında (anne, baba, kardeş) kalın bağırsak kanseri olan, aile bireylerinde polipozis hastalığı bulunan, yumurtalık ve rahim kanseri olan kadınlar ile 10 yılı aşan süre ülseratif koliti olan hastalar kolon kanseri açısından yüksek riskli grupta yer almaktadır. Kronik sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilere ve ailesinde kolon kanseri olanlara kolonoskopi yöntemiyle polip taraması önerilmektedir. Kanser oluşmadan bir dizi tedbirin alınması da kolon kanserinin önlenmesinde etkilidir. Yüksek oranda lif, düşük oranda yağ içeren besinlerin tüketilmesi kalın barsak kanserini önlemede etkilidir. YAZARLAR Nefes ve Yaşam Koçu Sibel Kavunoğlu Genişleme nefesi Op.Dr. Ebru Ünal Rahim filmi çekilmesi hakkında bilmeniz gerekenler Uzman Klinik Psikolog Ipek Gökozan Lise Öğrencileri ve Depresyon Dr. Mustafa Burak Seven Çocuk Doktoru Bebeğinizi emzirirken bunlara dikkat ediyor musunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal Çalışan Anneler de Sütlerini Verebilirler Esra Öz / Gazeteci İnsansı robotlar hayatımızı nasıl değiştirecek? Yasemin Aydoğdu Uzman Psikolog Öfkeyi kontrol etmenin yolu Dr. Murat Ulusoy Vajinismus tedavisi; varoluşçu yapı olarak vajinismus Dr.Saygın Micozkadıoğlu Kadın Doğum Uzmanı Vajinismus anatomik nedenli de olabilir! NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu Arzu Bıyıklıoğlu Şikayetlerden kurtulmanın kolay yolu Yaşam Koçu ve Motivasyon Konuşmacısı Sevil Eskicioğlu Özkal Asla özür dilememeniz gereken 7 şey ÇOK OKUNANLAR Kalın bağırsak kanseri nasıl anlaşılır?Yüzlerce insan çırılçıplak denize girdiTürk kadınları en çok popo büyütüyor!Dişleri beyazlatan kenger sakızı

Ülkemizde en sık görülen kanser!

Kolonoskopi ile erken teşhis mümkün Kolon kanseri, sindirim sisteminde önemli bir görevi olan 1,5 metre uzunluğundaki kalın bağırsağı ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu etkilemektedir. Kolon kanseri kalın bağırsak içerisinde gelişmiş polip zemininde oluşmaktadır. Bağırsağın içyapısında oluşan kabarıklık büyüyerek ‘polip’ denilen yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Bazı poliplerin (adenomatöz polipler) kanser ile olan ilişkisi net olarak kanıtlanmıştır. Bağırsak kanserlerinin \% 90’dan fazlası polip zemininde gelişir ve kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre geçer.

Ülkemizde en sık görülen kanser!

Başlangıçta iyi huylu olan bu lezyonlar (doku bozukluğu) zaman içinde değişime uğrar ve kansere neden olur. İyi huylu polipler kolonoskopi sayesinde tespit edilebilmektedir. Bağırsağın iç yüzeyinin ince uzun bükülebilir bir kamera yardımıyla incelenmesine kolonoskopi denilmektedir. Aynı anda yapılabilen polipektomi adı verilen işlemle de bu polipler çıkarılarak kalın barsak kanseri daha gelişmeden önlem alınmaktadır. Kalın bağırsak kanserini önlemede kolonoskopiyle poliplerin belirlenmesi ve çıkarılması hayati önem taşımaktadır. Düzenli egzersiz kanser riskini azaltıyor Çağımızın sorunları arasında yer alan obezite ve beslenme alışkanlığındaki düzensizlik özellikle kolon kanserinin nedenleri arasında sayılmaktadır. Yapılan araştırmalarda düzenli egzersizin kolon kanseri riskini azalttığı tespit edilmiştir. Haftada en az 3 gün yapılan egzersiz, kolon kanserine karşı alınabilecek en iyi tedbirdir.