BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.246,58
GÜNCEL

Türkiye Kars'lı Zümran Ömür’ü konuşuyor 1 milyon izlendi!

KARS Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür'ün Fransızca başlayıp akıcı bir Türkçeyle devam ettiği konuşması sosyal medyada fenomen haline geldi. BBC bile Kars'a gidip Zümran Ömür ile röportaj yaptı. Fransızca bakın nereden

Videosu 1 milyondan fazla izlenen Karslı Zümran Ömür, BBC'nin de ilgisini çekti. BBC'ye konuşan Zümran Ömür sosyal medyada fenomen olmasına hayli şaşırmış olarak 'Fenomenlik bizim işimiz değil, biz köy kadınıyız' karşılığını verdi.

Boğatepe Köyü'ndeki Eko Müze'yi ziyaret eden yerli turist kafilesi Zümran Ömür'ün anlattıklarını dikkatle dinliyor. Bir yandan da cep telefonları Zümran Hanım'ın peynir tarihi ve bölgedeki bitki örtüsü hakkında söylediklerini kayıt altına alıyor. Buna benzer bir kafilede yer alan bir kişinin kaydederek sosyal medyada paylaştığı bir konuşma Zümran Ömür'ü "internet fenomeni" haline getirdi. Ömür ise sosyal medyada kopan bu fırtınadan uzun bir süre haberdar olmadı.

Ancak 46 yaşındaki 2 çocuk annesi Ömür, Fransızca cümleler de kurduğu videoya yapılan yorumları ilk kez okurken mutluluğunu gizleyemiyor. Yine de tüm alçak gönüllülüğü ile, "Fenomenlik bizim işimiz değil, biz köy kadınıyız" diyor.

Fransızca nereden geliyor? : Kars'a yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan Boğatepe Köyü, Kars gravyer peynirinin de doğum yeri konumunda. Bu bölgeye yaklaşık 100 yıl önce gelen İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in, köye peynir imalathanesi kurmasıyla başlıyor her şey. O tarihten sonraki en büyük değişim ise 2007 yılında yaşanıyor. Bu yıl kurulan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, tam anlamıyla köyün çehresini değiştiriyor.

Köyün kadınları bu derneğin kurulması sonrası başlayan faaliyetler çerçevesinde iletişim kursları, Fransızca eğitimi ve hatta yoga eğitimi dahi aldı. Ailesinin tabiriyle "Zümran Başkan"ın kendini ifade edecek kadar öğrendiği Fransızca'nın kökeni ise bu eğitimlere ve eko turizm amaçlı köye gelen Fransızlara uzanıyor.

Sitene Ekle
Etiketler