BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,84
ALTIN 2.419,55
HABER /  POLİTİKA

Türkiye ile Özbekistan arasında tarihi anlaşmalar

Türkiye ve Özbekistan arasında 3 milyar doları aşan dev anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile 2 saat baş başa görüştü. Özbekistan Mirziyoyev, ilk kez bir ülke ile çok büyük çaplı 25 anlaşmanın imzalandığını duyurdu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 25 anlaşmanın imzalandığını ve Türkiye ile Özbekistan'ın uzun bir yolculuğa birlikte çıktığını söyledi. Mirziyoyev, ilk kez bir ülke ile çok büyük çaplı 25 anlaşmanın imzalandığını duyurdu. Özbekistan Cumhurbaşkanı, "Büyük büyük belgeler imzaladık. 3 milyar doların üzerinde değeri olan 50 yeni yatırım için mutabakata vardık" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile baş başa görüştü. Köksaray'daki karşılama töreninin ardından Erdoğan ve Mirziyoyev baş başa görüşmeye geçti.

2 SAAT BAŞ BAŞA GÖRÜŞME: Erdoğan ve Mirziyoyev arasındaki basına kapalı görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Daha sonra Türkiye ve Özbekistan arasındaki heyetler arasında görüşmeler gerçekleştirildi.

TÜRKİYE ÇIKARMA YAPTI: Görüşmelerde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Köksaray'da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşlasında şunları söyledi:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 25 MADDEN OLUŞAN TÜM ANLAŞMALAR İMZALANDI
"Türkiye ve Özbekistan olarak uzun bir yolculuğa çıkıyoruz" diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Bölgesel ve küresel meselelerde fikir teatisi yaptık. TİKA olarak 60 milyon dolarlık yatırım hedefliyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin son dönemdeki gelişme seyri bilhassa memnuniyet vericidir.

25 maddeden oluşan tüm anlaşmalar imzalanmıştı. Kardeşimin de ifade ettiği gibi bu masalarda böyle anlaşmalar imzalanmamıştı. Atacağımız çok adımlar var, yapacağımız çok işler var. Türkiye ve Özbekistan olarak imzaladığımız anlaşmalarla çok önemli bir yolculuğa çıkıyoruz. Bugün katılacağımız iş forumu büyük önem taşıyor. Bu, karşılıklı yatırımların artmasını teşvik edecektir.

SEÇİMLERDE ERDOĞAN'I DESTEKLİYORUZ
Toplantıda konuşan Özbekistan  Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev 'Türkiye bizim uluslararası platformlarda ortağımızdır. Seçimlerde büyük halk kimi seçeceğini biliyor. Biz Sayın Erdoğan'ı destekliyoruz. Görüşmemiz tarihidir' dedi. 

ÖZBEKİSTAN KATILMA KARARI ALDI
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne katılma kararı aldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun uzun müzakere ettik. Özbekistan bayrağı da bu konseydeki bayraklar arasında yer alacaktır. Bişkek'teki toplantıya Özbekistan da katılacaktır, bu önemli, büyük bir karardır" dedi

50 YATIRIM İÇİN MUTABAKATA VARDIK
Yatırımlara ilişkin de konuşan Mirziyoyev, "İlk kez bir ülke ile çok büyük çaplı 24 anlaşmanın imzalandığını duyurdu. Özbekistan Cumhurbaşkanı, "Büyük büyük belgeler imzaladık. 3 milyar doların üzerinde değeri olan 50 yeni yatırım için mutabakata vardık" ifadesini kullandı.Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne katılma kararı aldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun uzun müzakere ettik. Özbekistan bayrağı da bu konseydeki bayraklar arasında yer alacaktır. Bişkek'teki toplantıya Özbekistan da katılacaktır, bu önemli, büyük bir karardır"  diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'i ziyaretinde iki ülke arasındaki anlaşmalar için imza töreni düzenlendi.

İMZALANAN ANLAŞMALAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in ortak basın toplantısı öncesinde  imzalanan anlaşmalar şöyle:

"- Kamu Özel Ortaklığı İlkeleriyle Kömür ve Doğalgaz Tesisi İnşası Mutabakat Muhtırası, 

- Taşkent Havalimanının Yeni Uluslararası Yolcu Terminali İnşası ve Havalimanının Altyapısının Geliştirmesi Mutabakat Muhtırası,

- Yatırım Projeleri Finansmanı Kredi Anlaşması,

- Taşkent Şehrinde Türk İş Merkezi İnşası Mutabakat Muhtırası,

- Taşkent’e Ziraat Bankası Merkez Ofisi İnşası Mutabakat Muhtırası,

- Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Arasında Mutabakat Muhtırası, 

- Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü,

- Türk Standartları Enstitüsü ile Özstandart Ajansı Arasında Mutabakat Muhtırasının Uygulanmasına İlişkin 2018-2020 Faaliyet Planı,

- Belirlenen Sahalarda Ortak Arama Projelerinin Uygulama Anlaşması Hurob, Aydim Djetmtau ve Saritau, İnanç Turizmini Geliştirme Amacıyla İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı, 

- Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması, Ortak Gümrük Konseyi Tesis Edilmesine İlişkin Protokol,

- Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Protokol,

- Bilim, Teknolojik ve Yenilik Alanında İşbirliği Protokolü,

- Adalet Bakanlığı ile Özbekistan Adalet Bakanlığı Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı,

- Kültürel İşbirliği Anlaşması,

- Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına Dair Anlaşma,

- Kolluk Eğitimi İşbirliği Protokolü,

- Suçla Mücadelede İşbirliği Konulu Anlaşma,

- Karapara Aklama, Terörizmin Finansmanı ve Bağlantılı Suç Faaliyetleri Hakkında Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası,

- Suçluların İadesi Anlaşması,

- Meteoroloji Alanında İşbirliği Anlaşması,

- 23 Haziran 1994 tarihinde Akdedilen Hava Taşımacılığı Anlaşmasını Tadil Eden Protokol,

- Madencilik ve Enerji Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı."