BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Türkiye Hollanda ile tüm ilişkileri askıya aldı!

HOLLANDA ile kriz yaşayan Türkiye tüm ilişkilerini askıya aldı. Bakanlar Kurulu bu ülkeye 4 yaptırım kararı birden verdi. Bu 4 karar arasında büyükelçileri de bulunuyor.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, diplomatik kriz sonrası Hollanda ile tüm ilişkilerin askıya alındığını duyurdu. Bakanlar Kurulu kararı sonrası Türkiye'ye diplomatik uçuşların tamamı yasaklanırken, Hollanda Büyükelçisi ise istenmeyen adam ilan edilerek, Türkiye'ye girişine izin verilmeyecek.

Numan Kurtulmuş, dün gece sona eren Bakanlar Kurulu sonrası alınan kararları açıkladı. Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik uyguladığı yasakların Avrupa'nın ortak değerlerine uygun olmadığını söyleyen Kurtulmuş şunları söyledi:

"Bakanımıza yapılan hadsiz tavır, sivil vatandaşlarımızın üzerine vahşice ve barbarca atlarla yapılan tavır kabul edilemez. Bu davranışı kabul etmediğimizi bir kere daha dile getirmek istiyoruz.

"BUNUN SORUMLUSU TÜRKİYE DEĞİLDİR"

Hem Türkiye'nin hakkını, onurunu koruyacak kararlılığa sahibiz. Hem de bütün reaksiyonları devlet aklıyla ortaya koyuyoruz. Bu gerilim adına ne derseniz deyin bizim çıkardığımız bir kriz değildir. Ama Türkiye bu krizin sorumlusu olmamasına rağmen sorumlu ama kararlı bir şekilde hareket edecek, iki ülke halkının karşı karşıya kalmaması için gayret sarf edecektir.

SKANDAL SONRASI TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ 

Dışişleri Bakanlığımız nota verdi. Bu notada yaşananları kabul etmediğimizi, davranışları kınadığımızı ve özür dilemeleri gerektiğini ifade ettik. Bu olayların ortaya çıkmasına neden olan yetkililer hakkında idari ve hukuki soruşturma başlatılması taleplerimizi ilettik. Türk diplomatlarının ve diplomatik misyonumuzun güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini söyledik. 

ALINACAK TEDBİRLER

- İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanmasına kararlaştırıldı .

- Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı.

- Resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir. Türkiye Hollanda'nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.

- TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lahvedilmesi TBMM'ye tavsiye edilmesi kararı alındı.