BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,70
HABER /  DÜNYA

Türkiye'den flaş Suriye kararı!

Batılı ülkelerin ardından Türkiye'de Suriyeli diplomatları sınırdışı etme kararı aldı...

Abone ol

Türkiye de 30 Mayıs'tan itibaren 72 saat içinde Suriyeli diplomatların ülkelerine geri dönmelerini istedi. 

Başbakan Erdoğan da kararla ilgili "Daha gelişecek bu. Karşısında dünyanın sessiz kalması mümkün değil. Yanındaymış gibi görünenlerin bile yanında görünmesinin mümkün olmayacağına inanıyorum." diye konuştu.

Dün 7 ülke Hula kasabasındaki katliam nedeniyle Şam üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla Suriyeli büyükelçi ve diplomatları sınırdışı etme kararı almıştı. Bugünde Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin Ankara'daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılmasının talep edildiği duyuruldu.

Yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Suriye güvenlik güçlerinin Humus’un El-Hule ilçesinde gerçekleştirdiği, 50’si çocuk olmak üzere en az 110 masum sivilin hayatlarına malolan toplu katliam, uluslararası camiada büyük bir infiale yol açmıştır.

İnsanlığa karşı suç niteliğindeki bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu dahi olamaz. Sivil halka karşı toplu bir katliama girişenlerin işledikleri bu vahim insanlık suçu cezasız kalamaz. Bu alçakça katliama karşı tek sesle, birlik içinde gerekli tepkileri vermek uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur.

Bu anlayış doğrultusunda, ülkemiz tarafından da Suriye Yönetimi’ne karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür. Evsahibi ülke olarak, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’nin 9. Maddesi uyarınca, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılması talep edilmiştir.

Bakanlığımıza çağrılan Büyükelçilik Geçici Maslahatgüzarı’na bugün (30 Mayıs) bir Nota ile gerekli bildirim yapılmıştır.

Suriye Yönetimi’nden beklenen, uluslararası camianın çağrıları doğrultusunda, bir an önce sivil halka yönelik şiddet eylemlerine son vermesi ve halkın meşru talepleri doğrultusunda, ülkede demokratik bir geçiş sürecinin önünü açmasıdır.

Bu yapılmadığı ve insanlığa karşı suç işlenmeye devam edildiği takdirde, ülkemiz ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacaktır. Bu komşu, tarihdaş ve kardeş Suriye halkına karşı manevi ve vicdanı sorumluluğumuzdur.

7 ÜLKE DÜN SINIR DIŞI KARARI ALMIŞTI

Avustralya, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin yanı sıra İtalya, İspanya ve Kanada da, Hula kasabasındaki katliam nedeniyle Şam üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla Suriyeli büyükelçi ve diplomatları sınırdışı etme kararı almıştı.

BM OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANMAYI PLANLIYOR

BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'nin Hula ilçesinde geçen hafta yapılan katliamın ardından olağanüstü toplantı düzenlemeyi planlıyor. BM İnsan Hakları Konseyi'nin merkezinin bulunduğu Cenevre'deki yetkililer, AP'ye yaptıkları açıklamada, 47 üyeli Konsey'in özellikle Türkiye, Katar ve ABD'nin çağrısıyla Cuma günü toplanmayı planladığını belirtti. Yetkililer, Konsey'de, katliamın kınanması, Suriye hükümetinden insani görevliler ve bağımsız müfettişlerin çalışmalarına izin verilmesi çağrılarında bulunulan kararın görüşülmesinin beklendiğini söyledi.

ZULME RIZA GÖSTERMEK ZULÜMDÜR

Başbakan Erdoğan, Suriyeli diplomatların sınırdışı edilmesiyle ilgili olarak basın mensuplarının sorularını cevapladı. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Özellikle 50'si çocuk 110 kişinin tankla topla öldürülmesi üzerine uluslararası camianın da ortak bir duyarlılığıdır. Salı günü grup toplantısında ifade ettim. Zulme rıza göstermek zulümdür, zalimlerin yanında yer almak da aynen zalim olmaktır. Bunlara sessiz kalamazdık. Bundan sonraki süreçte de başlattığımız yaptırımlar, daha farklı şekilde gelişebilir. Arkadaşlarımızın çalışmaları var. Şu anda maslahatgüzar ve tüm Ankara büyükelçiliğindeki görevlilerin buradan ayrılması 72 saat içinde talep edilmiştir."

TAMPON BÖLGE KARARI YOK

Tampon bölge seçeneğini soran gazetecilere Erdoğan, "Bunların hepsi gelişmelere göre atılacak adımlar. Bu adımları da bizim ilgili birimlerimizde değerlendirmesini yaparak ondan sonra alacağımız kararlardır. Şu anda aldığımız karar yok" diye cevap verdi.  

TAHAMMÜL SÖZ KONUSU OLAMAZ

Uluslararası toplumun aldığı son kararları hatırlatan muhabirlere Erdoğan, şu cevabı verdi: "Daha gelişecek bu. Karşısında dünyanın sessiz kalması mümkün değil. Yanındaymış gibi görünenlerin bile yanında görünmesinin mümkün olmayacağına inanıyorum. Çünkü bu adeta kendilerini inkar olur. Böyle bir şeye tahammül söz konusu olamaz."