BIST 9.974
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.429,08

Şiddet ahtapotu

Bir önceki yazımın başlığı “Halk infial etmez” idi. Bu sayfanın altında, eski yazıların en üstünde duruyor. O yüzden alıntı yapmak gereği duymuyorum. Arzu eden açıp okuyabilir.Hayat Dörtyol Olaylarının dumanı üstünde…

Bir önceki yazımın başlığı “Halk infial etmez” idi. Bu sayfanın altında, eski yazıların en üstünde duruyor. O yüzden alıntı yapmak gereği duymuyorum. Arzu eden açıp okuyabilir.
Hayat Dörtyol Olaylarının dumanı üstünde…
İçişlere bakanı Beşir Atalay, Dörtyol için “göründüğü gibi değil” yorumunu yapıyor.
Bakan’ın açıklamadığı incelikli bilgi Taraf gazetesinin 1 Ağustos 2010 tarihli nüshasında yer aldı:
“Dörtyol’u çavuş karıştırmış!”
Haber şöyle devam ediyor:
“Dörtyol’u savaş alanına çeviren olayları Bingöl’de görevli Uzman Çavuş Ahmet Büyük’ün kışkırttığı ortaya çıktı. Kalabalığı yönlendiren çavuşu polis gözaltına aldı, jandarma serbest bıraktı.”
İşte Türkiye’ye yön veren siyasi organizasyonun röntgeni!..
Bunu on yıllardır yapıyorlar.
Ama iktidarda bulunan partiler, sadece iktidarda kalmak için buna ses çıkartmıyorlardı. Çünkü iktidarda kalabilmelerini bu organizasyonun “olur”una bağlı olduğunu düşünüyorlardı.
Kısa “devlet” diye tanımlanan bu yapının gövdesini askerler, ellerini-kollarını, parmaklarını da sivil bürokratlar oluşturuyordu. Valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, hakimler, savcılar, kamu kuruluşlarının il ilçe müdürleri, müdür yardımcıları da toplumu kontrol altında tutan ahtapotun diğer uzuvlarıydılar.
Bu yapı yani “devlet” iktidarda bulunan partiyi de hedef alıyordu. İktidar partisi böylesi durumlarda uzlaşı yolları arayarak devleti sakinleştirip, bir süre daha o koltuklarda oturmanın çaresini bulabiliyordu.
AK Parti ve Tayyip Erdoğan kendinden önceki bütün partilerden farklı bir yol izliyor. Bunun için yeterli özgüvene sahip. Hem büyük bir oy desteği var. Hem de uluslararası toplum (büyük sermaye) Erdoğan ve arkadaşlarının arkasında duruyor.
AK Partinin tek dezavantajı demokrasi kültürünü içselleştirememiş olmasından kaynaklanıyor. Bütün toplum kesimlerinin aynı AK Parti içindeki gibi Erdoğan’a biat etmelerini bekliyorlar.
Bu yüzden de toplumsal ittifakçılarıyla köprüler atılabiliyor.
AK Parti yalnızlaştığı ölçüde de ülke genelindeki gücü azalıyor. O zaman ağır yaralı olan eski yapı yeniden saldırıya geçebiliyor.
Dörtyol böylesi bir saldırının bütün izlerini taşıyor.
Kışkırtıcı uzman çavuş basit bir emir eridir.
Dört polisin şehit edilmesi ile halk infialinin arasında kalın bağlar vardır.
Toplumu terör ile terbiye eden devletin işleyişinin tek başlığı var:
-Şiddet ahtapotu!