BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Rojin'den ambargo itirafı: Bana Türkçe okutmadılar

Rojin'den ambargo itirafı: Bana Türkçe okutmadılar

''Türk de, Kürt de kardeştir.'' diyen Rojin, ''Mesela, İsveç'te büyük bir organizasyonda konser verecektim. Bana 'Türkçe okuyamazsın' dedikleri için sahneye çıkmadım, reddettim çünkü bu toprakların sanatçısıyım ben.'' ifadelerini kullandı.

Rojin'den ambargo itirafı: Bana Türkçe okutmadılar

Türkiye'nin en güçlü kadın seslerinden Rojin, GÜNAYDIN'a özel açıklamalarda bulundu. Dünyanın en güzel yerinin Türkiye olduğunu söyleyen Rojin, "Ruhu da, kültürü de, tarihi de çok zengin bir coğrafyada yaşıyoruz" dedi. ''Türk de, Kürt de kardeştir.'' diyen Rojin, ''Mesela, İsveç'te büyük bir organizasyonda konser verecektim. Bana 'Türkçe okuyamazsın' dedikleri için sahneye çıkmadım, reddettim çünkü bu toprakların sanatçısıyım ben.'' ifadelerini kullandı.

Rojin'den ambargo itirafı: Bana Türkçe okutmadılar

- Yeni müzik çalışmanızdan bahseder misiniz? 'Rojin 2018' henüz çok yeni. Albümde 'Lı Biramini' gibi Kürtçe'nin en romantik eseri de var. Ayrıca Zazaca ilk pop eseri olan 'Ceneka' ve Türk filmlerindeki aşkları anlatan 'Şahit Çamlıca'ya da yer verdim. Ahmet Kaya'nın 'Yalan da Olsa' şarkısını da söyledim. Günümüzde artık yalan dünyalar çok seviliyor. Filtreli hayatlar yaşıyoruz sosyal medya hesaplarımızda. Herkes mutlu, yiyor, içiyor. 'Yalan da olsa mutluyuz işte', tam da sosyal medyadaki bu sanal dünyayı anlatıyor.

Rojin'den ambargo itirafı: Bana Türkçe okutmadılar

- Ahmet Kaya şarkısını okurken neler hissettiniz? Ahmet Kaya çok saygı duyduğum bir sanatçı. 'Yalan da Olsa'; 'Sokak ortasında bir kadın var, bağırıyor' diye başlıyor. Kadına yönelik şiddet geldi aklıma. Otobüs durağında öldürülen, dayak yiyen kadınları düşündüm. Kendisi de linç edildi. Tek kelime Kürtçe bilmeden Kürtçe için neler yaşadı. Ülkesini çok seven biriydi, çok acı şeyler yaşadı. Kafasına çatallar yedi, küfürler, hakaretler de edildi. Hiçbir fikir ve düşünce bunu hak etmiyor.

Rojin'den ambargo itirafı: Bana Türkçe okutmadılar

Ülkemizde cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren oluşan bir linç kültürü var ne yazık ki. Tan Gazetesi'nin basılmasını da yaşadık, 6-7 Eylül olaylarını da. Mutlu bir toplum için bu linç kültürünü yıkmamız gerekiyor. Güç yerine sevgiye kıymet vermeliyiz. Birbirimize zarar vererek hiçbir yere varamayız. Birbirimizi anlamalıyız, dinlemeliyiz. Farklı düşünsek bile saygı göstermeliyiz. François Fenelon'un sevdiğim bir sözü var: Tüm savaşlar iç savaştır çünkü tüm insanlar kardeştir. Farklı dilden, dinden ve ırktan insanların yüzyıllarca kardeşçe bir arada bulunduğu kadim topraklarda yaşıyoruz. Türk de, Kürt de kardeştir. Birlikte kurtuluş mücadelesi verdik, birlikte cumhuriyeti kurduk. Ancak birlikte yaşayarak güçlü oluruz. Aynı ekmeği bölüşüp birbirimizden kız alıp vermişiz.