BIST 9.795
DOLAR 32,60
EURO 35,00
ALTIN 2.451,33

Prenslerin hapishanesi 'Altın Kafes'te bir gün!

Prenslerin hapishanesi 'Altın Kafes'te bir gün!

Riyad'ın "sultanlar gibi ağırlanma" vaadi veren Ritz-Carlton oteli, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan prensler ve bakanları ağırlıyor. BBC ekibinden Lyse Doucet o otele girip bir gün geçirdi. Ve içerde olup bitenleri yazdı...

Prenslerin hapishanesi 'Altın Kafes'te bir gün!

Riyad'ın "sultanlar gibi ağırlanma" vaadi veren Ritz-Carlton oteli, Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın yolsuzluk operasyonu sonrası tutuklanan ve gergin bir şekilde kaderlerinin tayinini bekleyen prens ve bakanları ağırlıyor. BBC ekibinden Lyse Doucet o otele girip bir gün geçirdi. Ve içerde olup bitenleri yazdı: Suudi Arabistan'ın en zenginleri ve en güçlülerinden oluşan 200 kişi, gözaltı merkezine dönüştürülen bu saray gibi lüks otelde böyle bir muamele görmeyi beklemiyordu. 4 Kasım'da şafak vakti gerçekleştirilen baskınların üzerinden üç hafta geçti. 11'den fazla prens ve milyarder gözaltında tutulurken, görkemli otelin duvarları ardında neler yaşandığı merak konusu. Yetkililerden izin almadan otele girmek de çıkmak da imkansız. Geçen hafta gece yarısı gelen izinle, altın kaplamalı dev avizelerle süslenmiş otele giriyoruz.

Prenslerin hapishanesi 'Altın Kafes'te bir gün!

Gece gündüz 5 yıldızlı otel hizmeti vermeyi sürdüren otel çalışanları bizi karşılıyor. Yolsuzluk operasyonuyla bağlantılı olan Suudi yetkililer için ayrı bir resepsiyon kurulmuş. İçeridekilerin yüzlerinin görüntüsünü ya da ses kaydı almak ise yasak. Birkaç saat süren ziyaret süresince etrafımız Suudi görevlilerle çevrili. Yine de içerideki hayata dair birkaç ipucu yakalamak mümkün. Geceyarısı da olsa gruplar halinde adamların dev lobideki karanlık köşelerde fısıldaştığı görülüyor. Kimse gözünü kaldırıp etrafına bakmıyor bile. Sessizliği bozan tek şey şık çay fincanlarına değen gümüş kaşıkların çınlaması.

Prenslerin hapishanesi 'Altın Kafes'te bir gün!

Yolsuzlukla mücadele operasyonuyla bağlantılı bir yetkili, gözaltı dalgasının ülkenin elit isimlerini hedef aldığı gün yaşananlara kimsenin inanamadığını söylüyor: "Kısa sürede perdelerini kapatacak bir gösteri olduğunu sandılar. Elbette öfkelendiler. Kim olursa olsun 'Sen hırsızsın' dersen kızar. Bir de VIP'lerin bu şekilde suçlandığını düşünün." Lobideki zarif koltuklarda ismini vermek istemeyen bir savcılık yetkilisiyle konuşuyoruz. Kendilerini bağımsız bir insan hakları topluluğu olarak nitelendiriyor.

Prenslerin hapishanesi 'Altın Kafes'te bir gün!

NEDEN RİYAD'IN EN LÜKS OTELİNE GETİRİLDİLER? Neden bu isimleri Riyad'ın en lüks oteline getirdiklerini soruyoruz. "Bazılarının kaçacağını düşünerek onları içeride tutmak istedik" yanıtını verirken, bu kişilerden "özel konuklar" diye bahsediyor. Suudi yetkililerden 'kim kimdir' listesiyle ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, hangi üst düzey isimlerin gözaltına alındığıyla ilgili bazı bilgiler hızla ortalığa yayıldı. Twitter ve Apple'dan Four Seasons otel zincirine bir çok dev şirkette hisseleri olduğu bilinen Prens El Velid Bin Talal bunlardan biri. Prens El Velid, 17 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 100 kişisinden birisi. Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah da gecelerini Ritz Carlton'da geçirenlerden.