BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.428,00

Özgürlük Heykeli'ni Osmanlı yaptırdı

Özgürlük Heykeli'ni Osmanlı yaptırdı

Özgürlük (liberty) adası üzerinde yükselen özgürlük heykeli, abd'nin en büyük sembollerinden biridir. 1886'da fransız halkı tarafından, kuruluşunun 100. yılı nedeniyle(10 yıl gecikmeli olarak) abd'ye hediye edilen heykel, bol elbiselere sarınmış elinde meşale taşıyan bir kadını resmeder. kadının...

Özgürlük Heykeli'ni Osmanlı yaptırdı

Tarih 30 Kasım 1854, Sultan Abdülmecid dönemi. Mısır, içişlerinde bağımsız, dışişlerinde Osmanlı sultanına bağlı bir Osmanlı eyaleti. O dönemde Mısır hıdivi(valisi) olan Said Paşa, Kızıldeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı projesini hazırlatıp onaylaması için Sultan Abdülmecid'e sunuyor.

Özgürlük Heykeli'ni Osmanlı yaptırdı

Fransa tarafından desteklenen Said Paşa'nın Süveyş Kanalı Projesi'nin önünde de İngiltere bir engel olarak duruyordu. Osmanlı'nın mali gününün yanısıra denizlerdeki gücünün de artmasını sağlayacak olan bu kanal, İngilizlerin Akdeniz ve Hindistan'daki hakimiyetini de sona erdirebilecekti. Bu durumun farkında olan İngiltere, Sultan Abdülmecid Han'ı, projeyi reddetmesi için sürekli baskı altında tutuyordu. Said Paşa, bu sebeple Sultan Abdülmecid'in tasdikini beklemedi.

Özgürlük Heykeli'ni Osmanlı yaptırdı

Said Paşa, Abdülmecid'den tasdik gecikince projenin gerçekleşmesi için gerekli şirketin kurulmasını emretti. 30 Kasım'da Fransız mühendise gereken izni verdi. Fransız sermayesiyle kurulan şirketin hisse senetlerinin tamamı satılınca İngiltere, Osmanlı'ya baskılarını daha da artırdı. Sultan Abdülmecid vefat ettiğinde proje hala onay bekliyordu. Ancak onaylanmasa da ağır aksak ilerlemeye devam ediyordu. İki sene sonra Said Paşa da aniden vefat etti. Yerine geçen İsmail Paşa ise İngiliz taraftarıydı. Fakat bu kanalın Mısır için hayati önemini fark etmekte gecikmedi ve işe dört elle sarıldı.

Özgürlük Heykeli'ni Osmanlı yaptırdı

Sultan Abdülmecid'in vefatıyla Osmanlı tahtına geçen Sultan Abdülaziz Han'a da İngiliz baskıları devam etti. Ama Sultan Abdülaziz, denizciliğe önem verdiği için zaten başlamış olan proje için gerekli onayı hemen verdi. Bununla da kalmayıp, Mısır'ın kanal için yaptığı dış borçları devlet garantisi altına alarak, kanal şirketi hisselerine de bizzat kendisi oldukça yüklü paralar yatırdı.