BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.245,60
HABER /  POLİTİKA

Oya Eronat günah keçisi yapıldı

Hatip Dicle, kendi yerine milletvekili olan AK Partili Oya Eronat için, “İlk günden itibaren Oya Hanım’ın günah keçisi yapılmasını doğru bulmadım” dedi

Abone ol

KCK ana davasından 4.5 yıl tutuklu kaldıktan sonra önceki gün tahliye edilen Hatip Dicle, dün BDP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenledi. Dicle, uzun yıllardır dürüst mücadele verdiklerini, taviz içinde olmadıklarını söyleyerek, “Biz Kürt siyasetçilerin, Kürt halkının siyasi öncülerinin ta Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri siyasi soykırım adı verilen operasyonlara hep tabi tutulduğunu biliyoruz” dedi. Bu günün Şeyh Sait’in idamının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Hatip Dicle, Kürtlerin sürgünlere uğradığını, hiçbir suç bulunmayanlara da suçlar yaratıldığını öne sürdü.

Hatip Dicle, son seçimde kazandığı halde milletvekilliği iptal edilerek yerine milletvekili yapılan Ak Partili Oya Eronat’a hakkı helal edip etmediği ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

“2011’de yapılan haksızlık benden ziyade halka yapılandır. Seçmen iradesine yapılan bir müdahaleydi. Buradan hareket edersek ilk günden itibaren Oya hanımın günah keçisi yapılmasını doğru bulmadım. Sonuçta o tezgahı kuran bir parti gücü vardı, ben öyle değerlendiriyorum.”

MEVKİ DÜŞÜNMEM

Siyasete devam edip etmeyeceği sorulunca, kendisinin bir dava adamı olduğunu, makam ve mevki düşünmediğini söyleyen Hatip Dicle, Abdullah Öcalan’ın serbest kalıp 2015 yılı Nevruz kutlamalarına katılıp katılamayacağına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

“Yanlış tanımamışsam Sayın Öcalan’ı, o önce bütün cezaevlerinin boşalmasını ve dağdaki yoldaşlarının demokratik siyasete katılmaları için, dönmeleriyle birlikte Kürt halkının bütün haklarının tanınması için bir demokratik anayasanın olduğu bir Türkiye’ye çıkmak ister.”