BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.439,55

NASA'dan korkutan Türkiye uyarısı! Az kar çok yağmur, sel ve kuraklık

NASA'dan korkutan Türkiye uyarısı! Az kar çok yağmur, sel ve kuraklık

NASA Kar Uzmanı Dr. Thomas Painter, Türkiye’ye az kar, çok yağmur yağacağını belirtip “Daha çok sel yaşayacaksınız. Altyapıya yatırım yapın. Bazı yerler ise kuraklık çekecek. Temiz su için baraj inşa edin!” uyarısı yaptı.

NASA'dan korkutan Türkiye uyarısı! Az kar çok yağmur, sel ve kuraklık

Herkes ocak ayında baharı aratmayan havanın bir süre tadını çıkardı. Sosyal medya “hava güzel” paylaşımlarıyla doldu. Ama peki hava gerçekten güzel miydi? Sonbahar zaten yağmurlu geçmemişti, üzerine bir de pek çok şehir kışın ortasında karı yeterince tadamadı. Dahası Türkiye son 44 yılın en kurak yılını geride bıraktı. Bu tablo Türkiye'ye has değil. Bir yanda Sahra Çölü’ne kar düşüyor, diğer yanda ABD’yi dondurucu soğuk vuruyor. Peki neden? Pek çoklarına göre cevap küresel ısınma. Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak bu sorunun yanıtını NASA’nın İklim Değişikliği Merkezi’nde aradı. Çünkü Türkiye dahil pek çok ülkenin verileri bu merkezde toplanıyor. Türk bilim insanları da çalışmalara katkıda bulunuyor. Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak'ın, Skype aracılığıyla görüştüğü merkezin kar uzmanı Dr. Thomas Painter, pek de iç açıcı olmayan bir iklim tablosu çizdi. NASA Kar Uzmanı Dr. Thomas Painter, küresel ısınma nedeniyle Türkiye’ye az kar, çok yağmur yağacağını söyledi. Dr. Painter, “Daha çok sel yaşayacaksınız. Altyapıya yatırım yapın. Bazı yerler ise kuraklık çekecek. Temiz su için baraj inşa edin!” uyarısında bulundu.

NASA'dan korkutan Türkiye uyarısı! Az kar çok yağmur, sel ve kuraklık

TÜRKİYE’DE KURAKLIK DAHA ŞİDDETLİ GEÇİYOR: - Türkiye’de yaşanan kuraklığın nedeni iklim değişikliği mi? Bunu elimizdeki verilerle kesin olarak söylemek zor. Daha önce de pek çok kez kuraklık yaşandı. Ama bildiğimiz bir şey var, iklim değişikliği nedeniyle kurak dönemleriniz daha da sıcak geçiyor, sonuçta kuraklık daha şiddetli geçiyor. Sistem şöyle işliyor: Hava daha sıcak, daha fazla su buharlaşıyor ancak yağmur olarak düşmüyor. Türkiye’deki şu anki yağış durumu aslında Batı Amerika’dakine çok benziyor.

NASA'dan korkutan Türkiye uyarısı! Az kar çok yağmur, sel ve kuraklık

‘DÜNYA TEMİZ SU KAYNAĞINI KAYBEDİYOR’ - Ne anlamda? Aslında ana su kaynağı kardır. Kar birikerek su deposu işlevi görür. Hava durumunda değişiklik yaşandığı zaman eriyerek devreye girer. Baraj mantığıyla aynı. Fakat küresel ısınmada yaşadığımız sorun şu: Yağış ne kadar sıcak bir havada düşerse, daha çok yağmur formunda yağıyor. Yani kar yerine daha çok yağmur yağıyor ve çok önemli bir su deposu kaybediliyor. Çünkü yağmur yağar yağmaz hemen akıp gidiyor, kar gibi mesela dağlarda yığılarak kalmıyor. Yağmur suyu nehirleri besliyor evet ya da barajlarda biriktiriyoruz. Ancak bir su deposu aracınızı (yani karı) kaybettiğiniz için barajların da biriktirme kapasitesi aşılıyor ve daha fazla sel vakası görülüyor. Sonuçta su kaynaklarınız azalıyor. Buna karşı “Daha çok baraj üretelim” önerisi yapılıyor fakat ABD’de baraj yapılabilecek alan neredeyse kalmadı.

NASA'dan korkutan Türkiye uyarısı! Az kar çok yağmur, sel ve kuraklık

- Kar ayrıca nehirleri de besliyor değil mi? Kesinlikle. Buzulların erimesiyle, altından su akmaya başlıyor ve yazları nehirleri besliyor. Nehir etrafında yaşayan insanların yaşamını sürdürmesi için çok önemli. Özellikle Orta Asya’da. Karın azalmasıyla o buzulları kaybedersek ve daha çok yağmur yağarsa, yağmurun getirdiği o suyun çoğunu baharda çoktan kaybetmiş oluruz. Şöyle düşünün, musluğu birden açarsanız suyu da depolayamadığınız zaman akar gider. Ama suyu yavaş yavaş tüm yıl boyunca akıtırsanız, hep suyunuz olur. Buzullar işte bu işe yarıyor. - Sonra ne olur? Çok basit, buzullarını kaybetmiş bir ülkeyseniz suyunuzu kaybedersiniz ve bir süre sonra komşunuza gidersiniz su istemek için. Komşum suyu birkaç kez paylaşır ama sonra emin olun kaynaklarının tümünü vermek istemez. Amerika’daki gibi komşularınız varsa silahını çıkarır ve sizi vurur (gülüyor). Şaka bir yana böylesine bir su problemi siyasi mücadelelere hatta savaşlara neden olur. Önümüzdeki yüzyılda savaşların ana nedeni temiz su olacak.