BIST 9.681
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.426,50
HABER /  DÜNYA

Musul'da 500 milyon doları IŞİD değil bakın kim almış?

Kürt medyasının önemli isimlerinden Ferda Çetin, Merkez Bankası'ndaki 500 milyon doların akıbetinin iddia edildiği gibi IŞİD'in kasasına girmediğini ileri sürdü.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
IŞİD'in Musul'u ele geçirdikten sonra şehirdeki Merkez Bankası'nda bulunan 500 milyon dolara el koyduğu ve "Robin Hood" taktiği le halka dağıttığı idda edilmişti. Ancak Özgür Politika si yazarı ve Kürt medyasının önemli isimlerinden Ferda Çetin, Merkez Bankası'ndaki 500 milyon doların akıbetinin iddia edildiği gibi IŞİD'in kasasına girmediğini ileri sürdü.

"500 MİLYON DOLAR VALİ NUCEYFİ'NİN KASASINDA"

Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimine sığınan Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin IŞİD işgali öncesinde Merkez Bankası'ndaki parayı alarak kaçtığını iddia eden Ferda Çetin "Musul Valisi Esil Nuceyfi'yi iyi tanıyan gazeteciler bu büyük miktar paranın şu an IŞİD'in değil, Esil Nuceyfi'nin kasasında olduğunu söylüyorlar." diye yazdı.

İşte Çetin'in yazısındaki ilgili bölüm:

PARA IŞİD'DE DEĞİL! ROBİN HOOD İDDİASI ÖRTBAS AMAÇLI!

Musul il idaresini iyi bilen gazetecilere sorduk. "Musul maliyesi" diye bir kurum veya daire yok. Dolayısıyla "Musul maliyesinden sorumlu hanımefendi" de söz konusu değil. Ortada bir manipülasyon var. Musul Valisi Esil Nuceyfi ve yardımcıları, baskının ilk saatlerinden itibaren, IŞİD'in 429 milyon Dolara el koyduğu haberini servis ettiler. Bununla da yetinmeyerek, paraların halka dağıtıldığını açıkladılar. Bu "para dağıtma" hikayesi, IŞİD'in olası bir açıklama ile, "Musul bankasından aldığımız ve elkoyduğumuz herhangi bir para söz konusu değil" yalanlamasını önceden bloke etmeye yönelik.

VALİ NECEYFİ BASKINI BİLİYORDU

Çünkü eldeki veriler ve belgeler, Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin, IŞİD baskınını önceden haber aldığını gösteriyor. Dahası, bu konuda kendi açıklamaları var: "Musul'un düşmesinden bir gün önce de telefonla Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'la konuştuk. Durumun Musul için ne denli tehlikeli olduğunu Ankara ile paylaşmasını talep ettim." (İnternet Haber-12 Haziran 2014)
Musul baskınından önceden haberdar olan ve tanıdıklarını uyaran Vali Nuceyfi, bu baskında ilk elkonulacak yerlerden birinin Musul Merkez Bankası olduğunu, bankada büyük miktarda para bulunduğunu unutmuş olabilir mi?

MUSUL VE NUCEYFİ'Yİ BİLENLER DİYOR Kİ...

Musul'u ve Nuceyfi ailesini iyi bilen, Musul Valisi Esil Nuceyfi'yi iyi tanıyan gazeteciler, IŞİD'in Musul Merkez Bankası'ndan 429 milyon Doları aldığına dair iddianın gerçek dışı olduğunu belirtiyor. Dahası, bu büyük miktar paranın şu an IŞİD'in değil, Esil Nuceyfi'nin kasasında olduğunu söylüyorlar.

VALİ'DEN IŞİD'E KARŞI ÇIKMAYIN TALİMATI!

Musul Valisi Nuceyfi'nin 6 Haziran 2014 tarihinde, güvenlik güçlerine ve şehir polisine yönelik imzalı talimatı, 429 milyon Doların "iz"ini daha belirginleştiriyor. Musul baskınından dört gün önce yayınlanan bu talimat, Güney Kürdistan medyasında genişçe yer aldı. (ANF-11 Haziran 2014) Musul Valisi Nuceyfi'nin imzasını taşıyan bu talimat, tam anlamıyla "IŞİD'e karşı çıkmayın ve çatışmaya girmeyin" talimatıydı.

IŞİD MİLİTANLARI İÇİN "MÜCAHİTLER" DEDİ

Vali Esil Nuceyfi'nin 7 maddelik talimatında, IŞİD militanlarından "mücahitler" diye söz ediliyor. Mücahitlerin baskını gerçekleştiğinde, güvenlik güçlerinin çatışmaya girmemeleri emrediliyor. Komutan ve askerlerin telefon kullanmamaları, kendileri ile birlikte araba ve askeri malzemeleri götürmemeleri talimatı veriliyor. Nuceyfi'nin talimatında, bütün yazılı ticari antlaşmaların, talimat ulaştığında yakılması emrediliyor. Böylece Musul Merkez Bankası'ndaki paraların sahipleri ve tasarruf miktarları da ortadan kalkmış oluyor.

VALİ'NİN KÜRT BÖLGESİNİ ÖVMESİNİN GERÇEK NEDENİ...

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Musul baskınının gerçekleştiği gece, Musul merkez bankasındaki 429 milyon Doları da yanına alarak Duhok'a kaçtı. Güney Kürdistan yönetimi de bütün bu gelişmelerden haberdar. Musul Valisi Nuceyfi'nin, Maliki yönetimini sıkça eleştirip Kürt yöneticilere övgüler dizmesinin bu paralarla doğrudan ilişkisi var.

PARANIN NUCEYFİ AİLESİNDE OLDUĞUNA DAİR ÇOK KANIT VAR

Musul Merkez Bankası'ndaki 429 milyon Doların, IŞİD'in değil Nuceyfi ailesinin elinde olduğuna dair birden fazla kanıt var.  Nuceyfi ailesinin geçmişi, her dönem iktidarlarla olan "iyi" ilişkileri, Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin anlatımlarına ve samimiyetine ciddi bir gölge düşürüyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN BURAYA TIKLAYIN...

37259.jpg