BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
GÜNCEL

Memurların hizmet birleştirme işlemleri nedir nasıl yapılır

Hizmet birleştirme nasıl yapılır? Hizmet birleştirme işlemlerinde süreç nasıl işler? Hizmet birleştirme ne zaman yapılır? Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel anlattı.

Hizmet birleştirme hakkında Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel şu bilgileri verdi:



‘Hizmet birleştirme, sosyal güvenlik geçmişimizde birden fazla Sosyal Güvenlik Kurumu olmasının doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkar. 1 Ekim 2008 tarihinden önce ülkemizde SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı gibi üç büyük sosyal güvenlik kurumu ve çok sayıda özel banka ile borsa sandıkları hayatiyetlerini sürdürmüştü. Bu üç büyük kurumun Sosyal Güvenlik Kurumu çatısında birleşmesinden sonra SSK’lılar 4/a sigortalısı, bağkurlular 4/b sigortalısı, emekli sandığı iştirakçileri de 4/c sigortalısı olarak devam ettirildiler.



Bir sigortalının kimi zaman bağımsız, kimi zaman SSK’lı, kimi zaman da memur olarak kamuya girmesi söz konusu olabilmektedir. Bu tip durumlardaki kişilerin emekli olabilmesi için, hizmetlerinin emekliliğe matuf olarak birleştirilmesi gerekmektedir. Zira çoğu sigortalı ancak birleştirme durumunda emeklilik şartlarını sağlayabiliyor. 



Hizmet birleştirme işlemi emeklilik hakkını elde etmeden son 1 yıla varıncaya kadar sosyal güvenlik kurumundan yapılmamaktadır.’





 





 





 





 





 

Sitene Ekle
Etiketler