BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.438,86

Kabe’nin Sırrı’nı bilim çözdü

Kabe’nin Sırrı’nı bilim çözdü

İnsan dna’sından leonardo da vinci’nin tablosu mona lisa’ya, mısır piramitleri’nden insan bedenine sayısız varlıkta bulunan “altın oran”, müslümanların kutsal mekanı kabe’yi dünya’nın merkezi yapıyor. peki ama nasıl?

Kabe’nin Sırrı’nı bilim çözdü

“Altın oran” sayısı ilk kez ne zaman dile getirildi? Bunu açıklayan ilk bilim adamı kim?

Mimari yapıların tasarımına bakıldığında binlerce yıldan beri bilindiği ya da farkına varılmadan hissel olarak kullanıldığı söylenebilir. Bu nedenle ilk kez ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor.

Matematikçilerden ilk kez Pisagor'un altın oran hakkında bir açıklama getirdiği bilinmektedir.

Kabe’nin Sırrı’nı bilim çözdü

Müslüman bilim adamlarından eğitim alan ünlü matematikçi Fibonacci ise altın oranı ortaya çıkarak ardışık toplanarak yükselen ünlü sayı dizisini keşfetmişti.

Güneş etrafındaki gezegenlerin yörüngelerinin eliptik yapısını keşfeden Johannes Kepler (1571-1630), Altın Oran'ı şu şekilde belirtmiştir:

Kabe’nin Sırrı’nı bilim çözdü

"Geometrinin iki büyük hazinesi vardır; biri Pythagoras'ın teoremi, diğeri, bir doğrunun Altın Oran'a göre bölünmesidir."

Bu oranı göstermek için, Panthenon'un mimarı ve bu oranı resmen kullandığı bilinen ilk kişi olan Phidias'a ithafen, 1900'lerde Yunan alfabesindeki “Phi” harfini Amerikalı matematikçi Mark Barr kullanmıştır.

Kabe’nin Sırrı’nı bilim çözdü

İŞTE “ALTIN ORAN”I İLK KULLANANLAR

Euclid (M.Ö. 365 – M.Ö. 300), "Elementler" adlı tezinde, bir doğruyu 0.6180399... noktasından ( oran olarak 1,618... ile aynı değere sahiptir ) bölmekten bahsetmiş ve bunu, bir doğruyu ekstrem ve önemli oranda bölmek diye adlandırmıştır.

Mısırlılar, Keops Piramidi'nin tasarımında hem ‘pi’ hem de ‘phi’ oranını kullanmışlardır.