BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,78
ALTIN 2.441,30

İşte Donald Trump'ın A Takımı

İşte Donald Trump'ın A Takımı

Amerika'nın yeni başkanı Donald Trump'ın kabinede ve danışman olarak görev yapacak sağ kollarının listesi belli oldu.

İşte Donald Trump'ın A Takımı

Mike Pence Başkan Yardımcısı Kongre eski üyesi, eski Indiana Valisi. Bu iki görevi nedeniyle 15 yıllık siyasi deneyimi var. Valilik görevi sırasındaki en tartışmalı konu, dini özgürlük yasası oldu. Yasa, eyaletin işe alma düzenlemeleriyle iş sahiplerinin dini inançları arasında uyuşmazlık olduğunda, iş sahiplerine düzenlemelere uymama hakkı veriyordu. Ancak bu, aralarında Apple’ın da olduğu birçok şirkete göre aslında ayrımcılığa olanak tanıyan bir düzenlemeydi. Pence, Evangelist görüşleriyle de tanınıyor. Irak’ın ABD tarafından işgalini kuvvetli bir biçimde desteklemişti. Seçim kampanyası sırasında Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu söylemişti.

İşte Donald Trump'ın A Takımı

Michael Flynn Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli korgeneral. 2012-2014 yılları arasında askeri istihbarat başkanlığı yaptı. Bu görevinden önce Irak ve Afganistan’da bulunmuştu. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı saatlerde Amerika’da yaptığı bir konuşmada, Erdoğan yönetiminin Türkiye'yi İslâmcılığa kaydırdığını söyleyip darbeyi destekleyen ifadeler kullanmıştı. Konuşmasına bakıldığında, Flynn’in o sırada bu darbe girişimini Gülen örgütünün değil, ordu içindeki laik subayların yaptığını sandığı anlaşılıyordu. Flynn, daha sonra yazdığı bir makalede, “Gülen'in başında bulunduğu küresel çaplı ağ, uyku hâlindeki tehlikeli bir terör şebekesinin tüm özelliklerine sahip” dedi. Flynn aynı makalede, “Radikal İslâm güçleri, ideolojilerini Gülen gibi insanları aldatan radikal din adamlarından alıyor. Gülen'e sığınacak bir liman vermemeliyiz. Bu krizde gerçek dostlarımızın kim olduğunu hatırlamamız şart” diyerek Gülen’in Türkiye’ye iadesinden yana olduğunu ortaya koymuştu.

İşte Donald Trump'ın A Takımı

Rex Tillerson Dışişleri Bakanı En büyük gaz ve petrol şirketlerinden biri olan Exxon’un eski CEO’su. 2013’te Rusya Devlet nişanı alacak kadar Rusya ile iyi ilişkilere sahip. Senato Dış ilişkiler komitesinde sorulara yanıt verirken, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la tekrar çalışmalıyız. Türkiye bizim çok eski bir NATO müttefikimizdir. Bölgede ABD’nin eksikliğinde kaygılandı ve yüzünü Rusya’ya döndü. Rusya kalıcı bir müttefik değildir. Rusya’nın kalıcı bir müttefik olmadığını açıkça göstermek gerekiyor. Türkiye'nin müttefiki ABD’dir” demişti. Aynı oturumda başka bir soruya da şu yanıtı vermişti: "Karşımızdaki en acil tehdit olan IŞİD konusuna gelince... Şimdiye dek en büyük müttefikimiz olan Suriyeli Kürtler dahil, bölgedeki güçleri kullanarak yenilenmiş bir koalisyon oluşturmalıyız.

İşte Donald Trump'ın A Takımı

General James Mattis Savunma Bakanı “Savaşçı keşiş” lâkabıyla bilinen ve 40 yıla yakın orduda görev yapan emekli general Mattis, ABD’nin 2003 ve 2004 yıllarında Irak Felluce’ye yaptığı, bine yakın sivilin de öldürüldüğü saldırının komutanlarından biriydi. Obama yönetiminin, IŞİD ile uğraşırken İran’ı gözden kaçırdığını savunan ve İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Mattis, “Politik İslâm temel güvenlik meselemizdir” yönünde bir açıklama da yapmıştı. Washington Post gazetesinin bir haberine göre, zaman zaman yaptığı ‘kibar olmayan’ açıklamalarıyla da biliniyor. Mattis, 2005 yılında yaptığı bir konuşmada, “Bazı insanların üzerine ateş etmek eğlenceli” demiş, “kavga çıkarmayı” da sevdiğini söylemişti. Bu sözleri tartışmaya neden olmuştu.