BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Apo'dan 'çifte protokol' iddiası!

Teröristbaşı Apo'nun 'devletle çifte protokol imzaladık' iddiası doğru mu? İmralı avukatı o maddeleri açıkladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın 'devletle imzaladık' dediği çifte protokol iddiasına avukatlarından benzer açıklama geldi.

Bunlardan biri "güvenlik" diğeri ise "siyasi" protokol. Güvenlik protokolü daha çok teröristbaşının kendi durumu, hapishanedeki yaşantısı ve sonrasıyla ilgili. Siyasi protokol ise Kürt sorununun bundan sonra hangi aşamalardan geçerek çözüleceğini içeriyor.

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı bugünkü köşesinde o protokol maddelerini yazdı. Gazeteden Zülfikar Ali Aydın'ın görüştüğü avukatı "Yazılı hale getirilip inızalandı mı bilmiyorum" dediği protokolün maddelerini de sıralıyor.

Buna göre "yazılı veya yazısız" protokol şöyle:

1. Asker operasyon yapmayacak. PKK çatışma şartları oluşturmayacak, çatışmaya girmeyecek.

2. Yeni Anayasa'da Kürtler'in vatandaşlık hakları yeniden kapsayıcı bir dille tanımlanacak. Dil ve kültürel haklan Anayasal güvence altına alınacak.

Öcalan'ın avukatları yalanladı
Habertürk'te yer alan habere Öcalan'ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu'ndan yalanlama geldi. Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen ANF'nin sitesinde yer alan açıklamada
şöyle denildi: "Bugün Habertürk gazetesinde ‘Terörü bitirmek için protokol imzalandı mı?’ başlıklı bir yazı yayınlanmıştır. Yazının içeriğini teşkil eden bilgilerin büromuza bağlı olarak çalışan avukatlardan edinildiği iddia edilmektedir. Bugüne kadar büromuzdan yapılan tüm açıklamalar isim ve kaynak verilerek yapılmış, isimsiz haber kaynağı olma tarzı, yöntemi ve alışkanlığı hiçbir zaman tercih edilmemiştir. Habertürk gazetesinde yer alan bilgilerin doğru olmadığını kamuoyuna saygı ile duyururuz." 

3. Kürt sorununun çözümü için PKK-KCK ile dolaylı da olsa görüşmeler yapılacak. Silahların tasfiyesi için ortak bir görüş oluşturulacak.

4. PKK'nın yaptığı infazlar ile son 25 yılda Güneydoğu'da resmi görevlilerin terörle mücadele adı altında yaptıkları hukuksuz eylemleri araştıracak bir "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulacak. PKK bu komisyonun istediği bilgileri verecek, arşivlerini açacak.
İlgili devlet görevlileri de ifade verecek.

5. Öcalan'ın cezaevi koşulları seçim sürecine kadar iyileştirilecek. (Gazete, dergi, televizyon gibi mahkûm haklarından yararlanmak ve diyalog sürecinde örgüte hâkim olabilmek için PKK ve DTP'den çözüm sürecinde yer alacak isimlerle denetimli olarak iletişim kurmasına izin verilmesi.) Seçimin ardından silahsızlanma aşamasına geçildiğinde Ocalan'm Imralı'dan çıkarılarak ev hapsine alınmasına imkân sağlamak için kamuoyu oluşturulacak.

6. KCK operasyonlarında tutuklanan belediye başkanları ve BDP liler, mahkeme tarafından duruşmalar sırasında tahliye edilecek. Genel af, seçim sonrasında değerlendirilecek. Seçim barajı düşürülerek özellikle Güneydoğu'da oyların Meclis'e daha fazla yansımasının önü açılacak.