BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurun grevi hayatı felç etti

Memurun istediğini hükümet, hükümetin verdiğini memur beğenmeyince toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Memur ise soluğu grevde aldı.

Abone ol

KESK, KAMU-SEN ve MEMUR-SEN hükümetin önerdiği zam oranına tepki olarak ortaklaşa 1 günlük grev başlattı. Memurun zam grevi hayatı durdurdu.

Eskişehir, Kocaeli, Balıkesir ve birçok ilde trenler hareket etmedi. Vatandaşlar ellerinde biletler tren garlarında rehin kaldı.

Hastanelerde de grev başladı. Acil servisler dışında hastanelerde doktorlar iş bıraktı.

Greve eğitimcilerde katıldı. Öğretmenler dersbaşı yapmayınca okullarına giden çocuklar öğretmenlerini bulmadı

foto.20120523094251.jpg

GREV NEDENİYLE BANLİYÖ SEFERLERİ İPTAL OLDU

Hükümet'in 2012 için son sınır olarak açıkladığı yüzde 3.5-4 oranını kabul etmeyen Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, KESK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların eylemi 23 Mayıs'ın ilk saatlerinde başladı. KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Grevin duyurulduğu için kimsenin hiçbir yolcunun gelmediğini söyleyen grup üyeleri, "Bu iş yerinde grev var" pankartı asarak, "Yaşasın Grev -Yaşasın Toplu sözleşme" sloganları attı.Grev nedeniyle Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki seferlerin iptal olduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol "Saat 05.00 itibariyle tüm türkiye çapında devlet demiryolu işçileri iş bırakma eylemine başladılar. Şu anda başarıyla grevimiz sürüyor. Grev bugün saat 24' e kadar sürecek. Demiryolu emekçileri bu greve büyük bir çoğunlukla destek veriyorlar. " dedi.

MEMURLAR DAVUL ZURNA İLE İŞ BIRAKTI

Balıkesir'de memurların bir günlük iş bırakma eylemi gece saat 00.00'da tren garındaki davullu zurnalı eylemle başladı. Eylemciler Ankara'ya hareket edecek olan Mavi Tren'in çalıştırmak için gelen makinisti yuhaladı. Çevik Kuvvet ekipleri de trenin etrafında çember oluşturdu.

Kamu-Sen ve Memur-Sen'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları tren garında buluştu. İzmir'den gelen Mavi Treni karşılayan çalışanlar 'sefalete teslim olmayacağız', 'rantiyeye değil, emekçiye bütçe', 'demiryolu halkındır, satılamaz', 'zafer direnen emekçinin olacak' diye sloganlar attı. Ortak açıklamayı okuyan Türk Ulaşım-Sen Sendikası İl Temsilcisi Özcan Gökçay, hükümetin 2012 için yüzde 3+3, 2013 yılı içinde yüzde 2+3 teklifiyle 2.5 milyon kamu emekçisi ve 1.8 milyon emeklinin taleplerini ve beklentilerini görmezden geldiğini söyledi. Gökçay, "Sefalet zammına dur demek için 23 Mayıs'ta yani bugün bir gün hizmet üretmiyoruz" dedi.

ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN

Hükümetin bir yılda doğalgaza yüzde 34, kömüre yüzde 26, benzine yüzde 23, elektriğe yüzde 19 zam yaptığını anımsatan Gökçay, "Bu da yetmezmiş gibi milletvekiline yüzde 45, bürokrata yüzde 30 zam yapmış, milletin aslını unutmuştu. Sermaye kesimine bir kalemde milyarlarca liralık teşvik paketi hazırlayan AK Parti hükümeti sıra kamu çalışanlarına gelince sadaka gibi maaş zammı önermiştir. Sermayeye bonkör kamu çalışanlarına cimri davranılması kabul edilebilir değildir" dedi.

Türk Ulaşım-Sen Sendikası İl Temsilcisi Özcan Gökçay, sözlerini "Allah yar ve yardımcımız olsun" diyerek bitirdi.

MAVİ TREN'E İZİN VERDİLER

Mavi Tren'in Balıkesir'den Ankara'ya hareket etmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Eylemciler trenin kalkmasını istemedi. Çevik Kuvvet ekipleri de trenin etrafında çember oluşturdu. Treni çalıştırmak için gelen makinist eylemciler tarafından yuhalandı. Gerginliğin tırmanmasını istemeyen BTS ve Türk Ulaşım-Sen yöneticileri devreye girdi. Vatani görevini yapmak için çeşitli illere gidecek olan askerlerin de tren yolcusu olduğunu belirten sendikacılar sorun yaratılmamasını istedi. Tren yolcuları ile birlikte gardan ayrıldı. Eylem olaysız sona erdi. Memurlar sabah yeniden buluşmak üzere dağıldı.

MEMURLAR ESKİŞEHİR GARI'NA GREV PANKARTINI ASTI

HÜKÜMETLE kamu sendikaları arasındaki pazarlıklardan sonuç çıkmaması nedeniyle bir günlük grev kararı alan memurlar, Eskişehir'de tren garına grev pankartı astı.

Bu gece saat 00.00'da Eskişehir Garı'nda toplanan KESK, Kamu-Sen ve Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, "Bu işyerinde grev vardır" yazılı pankart astılar. Kamu-Sen İl Temsilcisi Şükrü Erkoca yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Biz bu grev kararını alırken biz hep şunu söyledik. Bizi bu noktaya getirmeyin. Biz alanlara çıkar meydanları dar ederiz dedik. Ancak 'Yapamazsınız' , 'Edemezsiniz' düşüncesindeler. Yarın meydanlar memurun bayram meydanı olacak. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Alın terimizin karşılığını istiyoruz."

KESK adına Birleşik Taşımacılık Sendikası Şube Başkanı Rıdvan Bozan da konuşma yaptı. Rıdvan Bozan, "Hükümet doğalgaza, temel ihtiyaçlara yüzde 20 zam yaparken bize sormuyor. Yüzde 3.5 zam size yeter diyor. Daha fazlasını verirsek Türkiye Yunanistan'a döner diyor. Ama aileler içerisindeki Yunanistan'a dönmüş hali görmezden geliyor" dedi.

Eskişehirli memurların sabah saatlerinde Eskişehir Garı önünde toplanarak burada gün boyunca grev etkileri yapacak.

Bu arada Eskişehir Garı'nda geceleyin grev pankartı yaklaşık 10 dakikada önce Mavi Tren İzmir'e hareket etti. Trenlerin yarın çalışmayacağı, ancak Eskişehir-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

KONYA'DAKİ İŞ BIRAKMA EYLEMİNE POLİS ENGELİ

KONYA'da KESK'e bağlı sendika üyelerinden oluşan 200 kişilik grup bugünkü iş bırakma eylemi için Konya Garı'na yürümek için biraraya geldi. Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu bildirerek izin vermedi. Daha sonra polis eşliğinde slogan atarak gara yürüyen grup yaptıkları basın açaklaması yaptı.

KESK'e bağlı sendika üyelerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik grup alınan iş bırakma eylemi nedeniyle geceyarısı Konya Garı'na yürümek için Stad Caddesi'nde biraraya geldi. Grubun etrafı çevik kuvvet polisleri tarafından sarıldı. Daha sonra polis ve sendikacıların görüşmesi sonucu grupta bulunanlar polis kontrolünde 'Yaşasın memur hakları', 'Herkes Greve' sloganları atarak gara yürüdü. Gara girip makinistlerin iş bırakmasını isteyen gruba polis tekrar izin vermedi. Polis, sadece sendika üyelerinden seçilen temsilcilerin içeri girmesine izin verdi. Gar görevlileriyle konuşan sendika üyeleri, bir yük treni makinistinden 1 gün iş bırakma eylemine katılacağı sözünü aldı. Gar önünde basın açıklaması yapan grup dağıldı.

TCDD'DEN AÇIKLAMA: MERSİN-ADANA VE İSTANBUL DIŞINDA SEFERLER DEVAM EDİYOR

TCDD Genel Müdürlüğü, Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, memur sendikalarınca iş bırakma eyleminin olduğu belirtilerek, buna rağmen Ankara, Eskişehir ve Konya'dan Yüksek Hızlı Trenlerin karşılıklı olarak vaktinde hareket ettikleri kaydedildi.

Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin hareket saatlerine uygun seferlerine devam ettiği vurgulanan açıklamada, garlarda, bilet satışları dahil yolcu ihtiyaçlarını karşılayacak bütün hizmetlerin sürdürüldüğü belirtildi.