BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Genç ve dinç kalmanın reçetesi

Genç ve dinç kalmanın reçetesi

Türkiye bitki türü ve aromatik bitkiler bakımından o kadar zengin ki Anadolu birçok kültür bitkisinin gen merkezi.

Genç ve dinç kalmanın reçetesi

Türkiye bitki türü ve aromatik bitkiler bakımından o kadar zengin ki Anadolu birçok kültür bitkisinin gen merkezi. Tohumlu bitki tür sayısı 12 bin. Bu tür zenginlik komşular dahil hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmuyor.

Genç ve dinç kalmanın reçetesi

Bu zengin florada 3 bin 700 civarında endemik tür bulunuyor. Uzmanlar, birçok hastalığı ilk aşamada bitkisel ilaçlarla tedavi etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Durum böyle olunca biz de kalp hastalıklarından gribe, kanserden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, alzheimer'a, üremeye ve hatta yaşlanmayı geciktiren, şifa veren bitkilerin peşine düştük.

Genç ve dinç kalmanın reçetesi

Çin, bitkilerle tedavide ilk sırada. Hatta bu bitkilerle yaşam süresini 200 yıla uzattıkları ileri sürülüyor. Peki ülkemizde hangi şifalı bitkilerle hastalıklara meydan okuyabiliriz? Türkiye'nin ilk fitoterapi (bitkilerle tedavi) merkezi özelliğini taşıyan, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yaptığı İstanbul'da Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi'nin kapılarını araladık.

Genç ve dinç kalmanın reçetesi

Türkiye'nin ilk Fitoterapi merkezi Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Merkezi'nin yöneticisi, eczacı ve farmakognozi (Doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi ) uzmanı Prof. Dr. Murat Kartal'a 'hangi bitkileri, hangi yiyecekleri yersek sağlığımıza sağlık katarız' sorusunu sorduk. İşte ilk reçete: "Ceviz, yaban mersini, sarımsak." CEVİZ YE GENÇ KAL Sabit yağı doymamış yağ asitleri bakımından zengin. İçerdiği yüksek omega-3 ve omega-6 cildin nem ve elastikiyetini korumasını sağlıyor. Yüksek trigliserit ve yüksek LDL dediğimiz kötü huylu kolesterolü düşürmede rol oynuyor. Bununla birlikte taşıdığı antioksidan bileşiklerden dolayı kalp damar sağlığında önemli rol oynuyor. E vitamini bakımından zengin. İltihap oranını düşüren bir etkiye sahip. Güneş yanıklarında ve geniş olmayan yüzeysel yanıklarda tedavi edici. Ayrıca ağız içi yaralar üzerinde ağrı kesici özelliğe sahip. Yaşlanmanın etkilerini geciktiriyor. Zihinsel kavrama yeteneğine destek sağlıyor. NASIL KULLANILIR?: Günde 5-6 adet ceviz yani bir avuç yenilmesi sağlık açısından faydalı.