BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.242,34

Geleceğin Mekke'si böyle olacak

Geleceğin Mekke'si böyle olacak

Kâbe’yi genişletme amaçlı çalışmalar, maketler ile ziyaretçilerin bilgisine sunuluyor

Geleceğin Mekke'si böyle olacak

Suudi Arabistan'da Kral Fahd zamanında başlayan genişletme çalışmaları, Kral Abdullah döneminde de devam ediyor. Kâbe’yi genişletme amaçlı çalışmalar, maketler ile ziyaretçilerin bilgisine sunuluyor.

'Mekke'de Geçmişten Geleceğe Mekke Müzesi' nde kutsal şehrin dünü, bugünü ve hedeflenen yarını yansıtılıyor. Arabistan'ın Türk hacılardan sorumlu Mutavvıfı (tavaf ettiren) Ahmet Salih Halebi, Kabe'de ne gibi değişikliklerin düşünüldüğünü maketler ile herkese göstermek istediklerini söyledi.

Geleceğin Mekke'si böyle olacak

Mekke'nin geçmişte nasıl olduğunu ve günümüzde nasıl bir hal aldığını göstermeye çalıştıklarını anlatan Halebi, bu çalışmayı sadece dışarıdan gelenler için değil Suudlular için de yaptıklarını kaydetti. Bazı eski fotoğrafları toplayıp maket üzerinde Mekke'deki çalışmaları göstermek istediklerini belirten Ahmet Salih Halebi, “Mekke'yi Cidde ve Medine'ye bağlayacak tren projeleri var. Kapalı büyük otoparklar yapılacak. Geniş çevre yolları inşa edilecek. Makette bunları da gösterdik.” diye konuştu. Mekke'deki çalışmalar ile Kabe'nin yakın çevresindeki otellerin yıkılacağını vurgulayan Halebi, yeni projede hacı adaylarının Cidde’den Mekke ve Medine’ye raylı sistemle ulaşacağını kaydetti.

Geleceğin Mekke'si böyle olacak

Türklerle ilgilenen mutavvıf olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Halebi, “Aile olarak çok uzun zamandan beridir Türk hacıların mutavvıflığını yapıyoruz. Türklere hizmet etmek bizim için şereftir.” ifadelerine yer verdi. Sultan Abdulhamit'in yayınladığı fermanla, Halebi ailesinin Konyalı hacıların hizmetine verildiğini anlatan Halebi, daha sonra da Arabistan nezdinde tüm Türklerden sorumlu mutavvıf olduklarını dile getirdi.

Sözlükte 'tavaf ettiren' anlamına gelen mutavvıflar, ilgilendikleri ülkelerin hacı adaylarına yol, kalacak yer, yeme-içme ve sağlık gibi meselelerde yardımcı oluyor. Günümüzde bu işleri mutavvıflar, ilgilendikleri ülkelerden gelen tur firmaları ile ortaklaşa yapıyor. Mutavvıflar için 'mektep sorumlusu' ve 'delil' de deniliyor.