BIST 9.892
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.463,43

Finlandiyalılar neden kurşun döküyor?

Finlandiyalılar neden kurşun döküyor?

Üç gün sonra 2014 bitiyor. Bütün dünya eski yılı yolcu ederken çeşitli inanışları deniyorlar. Kimi özel yiyecekleri yiyor, kimi evinde temizlik yapıp, eski yılın kötülüklerinden arınıyor, kimi ıslık çalıyor

Finlandiyalılar neden kurşun döküyor?

Arjantinliler 24.00’ten önce kurufasulye yiyor, Koreliler tırmıkla şeytan kovalıyor. Dünyanın değişik yerlerindeki ‘kutlamalar’ bildiğiniz gibi değil.

Üç gün sonra 2014 bitiyor. Bütün dünya eski yılı yolcu ederken çeşitli inanışları deniyorlar. Kimi özel yiyecekleri yiyor, kimi evinde temizlik yapıp, eski yılın kötülüklerinden arınıyor, kimi ıslık çalıyor, kimi kurşun döküyor. Bunların hepsinin amacı mutlu, bereketli ve sağlıklı bir yeni yıl geçirmek. Bakalım dünyanın dört bir yanında bu özel gece nasıl kutlanıyor?

Finlandiyalılar neden kurşun döküyor?

Brezilya
Yeni yılın ilk günü bütün evlerde ya mercimek çorbası içiliyor ya da pilavla birlikte mercimek yemeği yeniyor. Ayrıca yeni yıl gecesi, içi çiçekler ve mumlarla dolu küçük kayıklar İpenama Plajı’ndan okyanusa bırakılıyor. 1992’den beri gelenekselleşen farklı bir yılbaşı alışkanlığı da binlerce balonu gökyüzüne salmak.

Finlandiyalılar neden kurşun döküyor?

Finlandiya
Yeni yıl akşamı, küçük bir tavanın içinde kalay eritiliyor. Daha sonra tava buzlu suya sokuluyor. Donup çeşitli şekillere bürünen kalay parçalarına bakılarak gelecek okunmaya çalışılıyor. Bu âdet bizdeki ‘kurşun dökme’nin birebir aynısı.

Finlandiyalılar neden kurşun döküyor?

Güney Kore
Yeni yıl gecesi kapının önüne süpürge, tırmık, elek koyup, şeytanın ve kötü ruhların eve girmesini önlemeye çalışıyorlar. Ertesi gün en yeni elbiseler giyinerek ailenin yaşlıları ziyaret ediliyor. Yeni yılın ilk günü ise mükellef bir sofra kuruluyor. Mutlaka bir kâse pirinç çorbası içiyorlar. Bunun, sağlıklı ve uzun bir yaşam sağlayacağına inanıyorlar.