BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Dünyanın en değerli 10 dini mirası

Dünyanın en değerli 10 dini mirası

Torino kefenisahte ya da gerçek, hz. isa’nın gömülürken sarıldığı kefen olduğuna inanılan, 4.3 metre uzunluğundaki sararmış keten çarşaf her yıl milyonlarca insanı italya’nın torino kentine çekiyor. her ne kadar kefen hz. isa gibi çarmıha gerilmiş bir insanın yaralarının bıraktığı izleri taşısa...

Dünyanın en değerli 10 dini mirası

Torino kefeni

Sahte ya da gerçek, Hz. İsa’nın gömülürken sarıldığı kefen olduğuna inanılan, 4.3 metre uzunluğundaki sararmış keten çarşaf her yıl milyonlarca insanı İtalya’nın Torino kentine çekiyor. Her ne kadar kefen Hz. İsa gibi çarmıha gerilmiş bir insanın yaralarının bıraktığı izleri taşısa da, karbon testi kumaşın 1260 ile 1390 yılları arasına, yani Hz. İsa’nın yaşamadığı bir döneme ait olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu bilgi, sergilenmeye başladığı 2000 yılından bu yana hacıların kefene gösterdiği ilgiyi azaltmadı. Hatta testlerin hatalı olduğunu ve yeniden yapılması gerektiğini savunanlar da var.

Dünyanın en değerli 10 dini mirası

San Gennaro’nun kanı

Her yıl İtalya’nın Napoli kentinde yaşayan insanlar koruyucu azizleri San Gennaro’nun şehit oluşunun yıldönümünde bir mucizeye tanık olmak için bir araya geliyor: Azizin pıhtılaşmış kanının sıvılaşması. Bu mucize sanki saatle ayarlanmış gibi her 18 yılda bir 19 Eylül tarihinde yaşanıyor. Bu olay bilim insanlarının kafasında büyük soru işaretleri doğurmasına karşın, insanların anma törenlerine katılmalarına engel olmuyor. Napoli halkı kanın kendilerini birçok kötülükten, özellikle yakınlarında bulunan Vezüv Yanardağı’ndan koruduğuna inanıyor. Bu inanış özellikle, kanın sıvılaşmadığı ve kötü olayların yaşandığı zamanlarda güçlendi. Örneğin 1527 yılındaki salgın ve 1980 depreminin yanı sıra, Napoli futbol takımının yenilgileri gibi.

Dünyanın en değerli 10 dini mirası

Sakal-ı Şerif

Hz. Muhammed’in vefatından sonra, en sevdiği berberi tarafından kesildiğine inanılan sakalı, bugün Topkapı Sarayı’nda sergileniyor. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in 1517 yılındaki Mısır seferinden sonra İstanbul’a getirilen Kutsal Emanetlerden biri olan Sakal-ı Şerif, her yıl milyonlarca ziyaretçinin akınına uğruyor.

Dünyanın en değerli 10 dini mirası

Hz. Meryem’in kutsal kemeri

Hz. Meryem’in, cennete yükselmeden hemen önce, deve kılından elde dokunmuş kemerini, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Thomas’a verdiğine inanılıyor. Kemer 14’üncü yüzyılda İtalya’nın Prato kentine ulaştığında, onu muhafaza etmesi için özel bir şapel inşa edildi. Bugün “Sacra Cintola” olarak adlandırılan kemer, her yıl sadece beş gün gösterime sunuluyor.