BIST 10.171
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,46
HABER /  DÜNYA

CHP’li belediye ile Aleviler karşı karşıya geldi

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği üyeleri, cemevi binasının bulunduğu yerin sorununun belediye tarafından çözülmemesi ned...

Abone ol

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği üyeleri, cemevi binasının bulunduğu yerin sorununun belediye tarafından çözülmemesi nedeniyle CHP’li Didim Belediyesi’ne yürüdü. Başkan Mümin Kamacı söz vermesine rağmen protestolar devam edince, meclis toplantısı ertelendi.
Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği üyeleri, cemevinde yaşanan arsa sorununun Didim Belediyesi tarafından çözülmemesi ve Haziran ayı olağan Belediye Meclis Toplantısı’nda konunun gündeme alınmaması iddiası üzerine meclis toplantısının yapılacağı belediye binasına yürüdü. Cemevi önünde toplanan yaklaşık 350 kişi, ellerinde cemevi bayrakları ve belediyeyi eleştiren dövizleriyle polis nezaretinde 19 Mayıs Caddesi ve İnönü Bulvarı üzerinden belediyeye ulaştı. Cemevi üyeleri "Cemevi onurumuzdur, onuruna sahip çık", "Başkan şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları attı. Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve bazı belediye meclis üyeleri gelen kalabalığı belediye önünde karşıladı. Grup Kamacı’ya "yuh" çekerek tepki gösterdi. Belediye önünde oturan kalabalık adına konuşan Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği üyesi Zekiye Baran Dikçe, cemevinin yer sorununun yıllardır çözülmediğini iddia etti. Cemeviyle ilgili geçmiş aylarda yıkım kararı alındığını hatırlatan Dikçe, heyetle Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu’nun görüştüklerini ancak önerilerine cevap alamadıklarını söyledi. Haziran ayı meclis toplantısında cem evinin yer sorununun görüşülmesini beklediklerini ifade eden Dikçe, mecliste konunun görüşülmemesini kınadı.

KAMACI KONUŞTURULMADI
Zekiye Baran Dikçe’nin konuşmasını tamamlamasının ardından CHP’li Belediye Başkanı Mümin Kamacı, konuşmak için megafonu istedi. "Biz bu tür konuşmaları çok duyduk" diyen Dikçe, Kamacı’ya megafonu vermedi. Bunun üzerine Başkan Kamacı, kendisine söz hakkı verilmemesini eleştirerek, elinde tuttuğu dosyayı kalabalığa gösterdi. Kamacı’ya söz hakkı verilmemesini eleştiren grup ile belediye önünde toplanan Aleviler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sonrası cemevi üyeleri ıslıklarla yaşananları protesto etti.
Grubun belirlediği heyetle görüşen Kamacı, şöyle konuştu: “Biz iyi niyetliyiz. Cemevinin sorunu için çalışıyoruz ama başımızdan müfettiş eksik olmuyor. Tapuyu kısa sürede vereceğiz. Arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde kamulaştırma kararı aldık. Aldığımız karar takas kararıydı bir miktar sorun yaşadık. Kamulaştırma kararı için dosya burada. Ben ve meclis üyelerim karar aldık. Encümen bu konuda yetkili, işlemler başlatıldı. 3 tane kıymet takdir komisyonuna gönderdik, birinin kararı geldi. Kaymakamlığa yazımızı yazacağız bu işin önünü açacağız. Bizim boynumuz size karşı kıldan incedir. Bu bizim için namus sözü. Sizler için karar alıp önünüzü açacağız.”

MECLİS TOPLANTISI ERTELENDİ
Başkan Kamacı, konuşmasının ardından Belediye Meclis Salonuna çıktı. Salonda 2 AK Partili 2’de CHP’li Meclis üyesi bulunurken, toplantı için yeterli çoğunluk bulunamaması sebebiyle saat 14:00’de yapılması planlanan Belediye Meclis toplantısı 7 Haziran Cuma günü saat 14.00’e ertelendi. Belediye Meclis toplantısının ertelenmesi sebebiyle belediye önünde toplanan kalabalık olaysız dağıldı.
(İHA)