BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.446,68

Cep telefonları kansere mi neden oluyor?

Cep telefonları kansere mi neden oluyor?

Cep telefonlarının kansere neden olduğunu iddia eden yeni bir araştırma, pek çok farklı uzman tarafından büyük eleştiriler alıyor!

Cep telefonları kansere mi neden oluyor?

Cep telefonlarının kansere neden olduğunu iddia eden yeni bir araştırma, pek çok farklı uzman tarafından büyük eleştiriler alıyor! Birleşik Krallık kaynaklı yeni bir araştırma, kanser ve cep telefonları arasında bir bağlantı olabileceğini söylüyor. Ancak pek çok bilim adamı, bu yeni araştırmanın yanlış yönlendirme yaptığını iddia ediyor.

Cep telefonları kansere mi neden oluyor?

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi verilerini kullanan araştırmacılar, 1995 ve 2015 yılları arasındaki tüm kayıtlı beyin kanseri teşhislerini takip ettiler. Benzer pek çok araştırma gibi beyin kanserinin genel olarak aynı oranda kaldığı görülse de, glioblastoma multiforme (GBM) olarak bilinen bir tür beyin tümörünün bu süre içerisinde artış gösterdiği fark edildi. 1995 yılında İngiltere'de 953 GBM teşhisi bulunurken, 2015 yılında bu sayı 2.531'e ulaşmış. Yaş için ayarlamalar yapıldıktan sonra, farklı yaş grupları için kanser riski (genel olarak yaşlı insanların kanser riski daha fazlaydı) bir istatistiksel metot kullanılarak dengelendi ve yıllık olayların iki katına çıktığı ortaya çıktı.

Cep telefonları kansere mi neden oluyor?

GBM'deki – en yaygın ve genellikle en agresif beyin kanseri türü – bu artış, diğer beyin kanserlerindeki azalmalar ile maskeleniyor. Journal of Environmental and Public Health üzerinde yayınlanan araştırmanın bulguları, GBM oranının neden arttığına dair bir açıklama yapmazken, artan tıbbi X-ışınları, CT taramaları, hava kirliliği ve cep telefonlarından yayılan radyo frekansı ışımalarının en muhtemel sebepler olabileceği söyleniyor.

Cep telefonları kansere mi neden oluyor?

Ancak bu yeni araştırmayı yorumlayan pek çok bilim adamı, var olan bilgilere yeni bir şey eklemediğini ve kesinlikle cep telefonlarını çevreleyen tartışmayı sonlandıracak bir şey de bulmadığını belirtiyor. Araştırmanın bulduğu, bir beyin tümörü türünün artış göstermesinin endişe sebebi olduğunu söyleyen Nottingham Üniversitesi emekli epidemiyoloji profesörü Keith Neal, tümör artışının 1995 yılında zaten başlamış olmasının ve o yıllarda cep telefonu kullanımının az olmasının yanı sıra, 55 yaşın üzerinde olup da cep telefonu kullanan kişi sayısının çok daha az olduğunu ve bu yüzden de cep telefonlarının sorumlu olmayacağını belirtiyor.