BIST 9.943
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.443,96

Bu iki özellik insana yakışmaz!

Dünya yemek içmek ve eğlenmek yeridir diyenlere teessüf ederim. Biz insanız ve vahyin muhatabıyız unutmayalım!

Müsrif ve Mübezzir!

Sakın bu Arapça kavramları canım istedi diye yazdım sanmayın bu kavramlar Kur’ani kavramlardır.

Yüce Allah “yiyin, için israf etmeyin, Allah israf edenleri sevmez.(A’raf 31)” İki kişinin yemeğini yemektense üç kişi iki kişilik yemeği yerseniz daha iyi olur.

Yemeğin yarısını yer, yarısını çöpe atsanız yemek konusunda siz müsrifsiniz demektir. Üstat Bediüzzaman’ın dediği gibi kimisi gereğinden fazla yediği için karnı ağrıyor, kimisi de yiyecek bulamadığı için karnı ağrıyor, halbuki çok yiyen yediğinden arkadaşına verse ikisi de o ağrıdan kurtulmuş olacaklar.

Komşusu açken tok yatan bizden değildir diyen bir dinin mensubu olarak nasıl bu kadar gamsız olabilir anlamakta zorlanıyorum.

Ya mübezzirin kimler için denir acaba? Helal parasını sağa sola savuranlara mübezzir denir.

Mesela şu lüks hayat insanı bu gruba koyuyor ama kişi farkında bile değildir.  Ev değiştirme, araba değiştirme hastalığı bu gruptandır.

Elli-yüz bin lira arası bir araba rahatlıkla ihtiyacımızı karşılarken bir milyonluk arabaya binmek insanı mübezzir grubuna sokuyor.

“Muhakkak mübezzirinler şeytanın kardeşleridir” (İsra 27) yüce Allah daha ne desin. Bu vasıf ne kadar tehlikeli değil mi?

Bu vasıflardan birini taşırsanız Allah sizi sevmez, diğerini yaşarsanız şeytanın kardeşi olursunuz vah ki ne vah!

Ya 7 sefer Hacca giden müslümana ne demeli? O da ayrı bir bela konusu.

Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam ne buyuruyor? “Kişinin namazına aldanmayın!”

Bu uyarıyı niye yapıyor?

Çünkü namaz dışında bir müminin yapacağı bir çok vazifeler var, yapması ve yapmaması gereken mevzuları Ahilik talimnamesinde saklıdır. Yine birileri eskiye gitmeye ne gerek var demesin, Allah aynı Allah kul aynı kuldur unutmayalım!

Bir ahinin yapmaması gerek şeyler;

1- Şarap içmek, 2- Zina yapmak, 3- Livata yapmak, 4- Dedikodu ve iftira etmek, 5- Münafıklık etmek, 6- Gururlanıp kibirlenmek, 7- Sert ve merhametsiz olmak, 8- Hased etmek, kıskanmak, 9- Kin tutmak, affetmemek, 10- Sözünde durmamak, 11- Kadınlara şehvetle bakmak, 12- Yalan söylemek, 13- Hıyanet etmek, 14- Emanete riayet etmemek, 15- İnsanların aybını örtmeyip, açığa vurmak, 16- Cimrilik etmek, 17- Koğuculuk ve gıybet etmek, 18- Hırsızlık etmek. 

Onun için müsrif ve mübezzir de Allah’ın sevdiği kullar değildir. “Ahilikte üretim, tüketim ve sosyal sorumluluk” Çalıştayında bu mevzuları dile getirerek bu iki kavram üzerinde durdum.

Bildiğim kadarıyla AB ve ABD yaşadığı ve sürdürmek istedikleri lüks hayat uğruna dünyanı yaşanmaz hale getiriyorlar, yani buna eyvallah mı diyelim?

Bir bilim insanının ifadesiyle dünya AB standartlarında yaşarsa bir dünya daha lazım, ABD standartlarında yaşarsa iki dünya daha gerekiyor. Bu haktan reva mı? Çok şey söylenebilir de bu kadarıyla yetinelim bence.

Dünya yemek içmek ve eğlenmek yeridir diyenlere teessüf ederim. Biz insanız ve vahyin muhatabıyız unutmayalım!

İnsanlığa arzım budur.