BIST 10.281
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.407,54

Başkanlık sistemi vacip oldu haberiniz ola

Sadece bu kadarlık bir yenilik dahi başkanlık sisteminin gelmesi için yeterli değildir diyorsanız aşk olsun size!

Ben, yarım asırdır Türkiye’nin devlet yapısını takip ediyor, bizzat inceliyorum.

Şimdiye kadar Cumhurbaşkanı eski devlet anlayışıyla askerin gösterdiği rotada hareket etmek durumunda kalıyor, yerine göre hükümetin önünde bir takoz oluyordu. Abdullah Gül beyi istisna tutuyorum tabi.

Kenan Evren “dediğim dedik, astığım astık” bir cuntanın başıydı. Necdet Sezer’in milletten yana bir davranışını görmedim. Sadece ANA-SOL-M hükümetinin bir yanlışına “hayır!” dedi o kadar. Bir emek sarf ederek o makama gelmediği için, ne ödevi vardı ne de üretken bir tarzı oldu.

Rahmetli Özal, partisinden ayrılınca ANAP diye bir parti ortada kalmadı. Cumhurbaşkanlığında da pasifize olduğu için eli kolu bağlı vaziyete düşmüştü, dolayısıyla bilen biliyor tam da Cumhurbaşkanlığından istifa edip tekrar siyaset sahnesine inmeye niyetlenmişti ki emri hak vacip oldu, ölümü de sıra dışı ve şüpheli bir ölümdü. Kedisi de başkanlık sistemini savunanlardandı.   

Süleyman Demirel, o kendi dairesinde git gel yapan bir fötr şapkalıydı. Cumhurbaşkanıyken “Benim bir uzman çavuş kadar bile yetkim yok” deyip tarihe ibretli bir ifade bıraktı gerisini siz düşünün. O da Çankaya’ya çıktıktan sonra DYP diye bir parti kalmadı ve tarihin derinliklerine gömüldü.

Recep Tayyip Erdoğan eski adıyla AK Saray yeni adıyla külliyeyi yaptırıp, yanıbaşına milletin camisini dikerek yanlışlara meydan okudu ve o meşhur Çankaya Köşkü'nü Başbakanlığa bırakarak Başbakanlığı sıradan bir sokak kurumundan kurtardı.

O gün AK Saraya karşı olanlar şimdi de Başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar. Yeminle söylüyorum eğer Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'yi eski Reisi Cumhurlar gibi sahipsiz bıraksaydı şimdi çok sesli bir demokrasi tamtamcıları farklı notalarla çoktan değişik sesler çıkarmışlardı ve ülke yine bir kaos ve kargaşaya maruz kalmıştı.

Bu derdi göğüsleyip ülkenin geleceğini kendine dert ettiği için bir vatandaş olarak kendisine teşekkür eder, başarılı olması için dua edenlerdenim. Takdir ya da tenkit etmek size kalmış ama lütfen beni bu duygularımdan dolayı sorgulamayın. Bir yanlışım varsa paylaşın belki ben de size hak veririm.

Kardeşim bu parlamenter sistem tarzı günü kurtarma yönetimidir. Sakın bunu dünyadaki parlamenter sistemlerle karşılaştırmayın. Hele bir bakın Türkiye’de muhalefet diye bir şey var mı?

Başkanlık sistemi gelirse;

*Yetmişi aşkın parti/pirti’den kurtulup iki partili sistem gelecek, Allah aşkına bir ülkede bu kadar parti varsa bu memlekete nasıl huzur gelecek?

*Baraj sistemi kendiliğinden ortadan kalkacak,

*Dar bölge sistemiyle muhtar seçildiği gibi meclise vekil seçilecek,

*Teknokrat hükümeti meclis dışında kurulacak, vekil bakan olamayacağı için yasama erki daha bağımsız çalışacak.

*Meclis başkana, başkan meclise denge unsuru olacak.

Sadece bu kadarlık bir yenilik dahi başkanlık sisteminin gelmesi için yeterli değildir diyorsanız aşk olsun size!

Çok şey söylenebilir de bu kadarıyla yetinelim.

Devamını siz getirin olmaz mı?