BIST 10.219
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.450,77

Barış eylemcisi barışçı olur

Savaş söylemi üzerinden insan haklarını savunmak mümkün değildir.

 
Marmara gemisi ile Gazze’ye yardım malzemesi götürerek İsrail ablukasını yarmayı amaçlayan İHH tarafından çekilen fotoğraflar, Hürriyet ile birlikte dünya basınında yayınlandı. İHH de bunların daha fazlasına kendi sitesinde yer verdi.
Baskını gerçekleştiren İsrailli komandolara “kahraman” unvanı verilmesi üzerine bu fotoğrafların yayınlanması fikrinin doğduğu açıklandı.
Yani İsrail’in cakasını “alaşağı” etmek amacıyla hareket edilmişti!
Bakın görün kahramanlarınızı nasıl hüngür-hüngür ağlıyorlar mesajı servis edilmişti. İsrailliler de fotoğrafları görünce “şahane” dediler:
-İşte biz de bunun için (kendimizi korumak amacıyla) ateş açtık!
 
YARALI ASKERLERE İLK YARDIM
 
İHH fotoğrafları arasında bir de insani yardım fotoğrafı var. Ünlü ağlayan komandonun yarasına pansuman yapılırken çekilmiş karede İsrailli asker artık ağlamıyor, başındaki yaraya tampon konuluyor, iki Marmara yolcusu tarafından…
Burada durup şu soruyu sormak gerekiyor:
-Barış eylemcisi ile deniz komandosu arasında ne kadar fark bulunmalı?
Hemen bağlı bir soru da şu olabilir:
-İlkyardım alan bu İsrailli komandolar nasıl kan revan içinde kaldılar?
Tıbbi yardım güzel de onları o hale kimin getirdiğini de sorgulamak gerekiyor. Bütün bunlara içten yanıtlar verdikten sonra İsrail komandolarının yaptığı katliamı sonuna kadar eleştirmek, kınamak ve lanetlemek hakkına sahip olunabilir.
 
CEHPEDE ATEŞ EDEN GAZETECİ
 
Barış için aktif eylemin her aşaması barışçı olmak zorundadır.
Barış gönüllü müsün?
Askeri hedef haline gelecek görüntü vermeyeceksin. Gücümün yettiği yere kadar fiziki şiddet uygularım, bittiği zaman var gücümle haykırırım: İnsan hakları çiğneniyor!
Böyle bir ölçü olamaz.
Bosna Savaşı sırasında Türkiye gazetesinden Yusuf Sancak adlı bir muhabir Hasan Celal Güzel ile birlikte Saraybosna’ya gitti. Dönüşünde okurlarının karşısına fiyakalı bir manşetle çıktı:
“Cephede bir Sırp vurdum!”
Bu şekilde bütün Türk gazetecileri “askeri hedef” haline getirdi.
Gazeteci savaşta tetiğe basmaz deklanşöre basar.
 
İSRAİL SOLU VE TÜRKİYE
 
İnsan hakları, uluslararası dayanışma konularına son yıllarda dahil olan İslamcı akımlar eski alışkanlarından sıyrılamıyorlar.   
Hatırlayalım İstanbul’da bir avuç kalmış Rum azınlık için sık sık sahneye çıkanlar şöyle slogan atarlar:
-Vur vur inlesin Patrikhane dinlesin!
Nesine vuracaksın ki? 1927 sayımında 130 bin kişi olan İstanbul Rumları 1460 kişiye inmişler zaten…
Savaş söylemi üzerinden insan haklarını savunmak mümkün değildir.
Bunun nasıl yapılacağını en yakın olarak İsrail’i solu gösterdi. Tel Aviv’de Meretz, Hadaş, Şimdi Barış ve Guş Salom taraftarları geçtiğimiz Pazar günü bir araya gelerek Mavi Marmara Gemisi baskınını ve Gazze ablukasını kınayan bir miting yaptılar.
Binlerce İsrailli barış gönüllüsü İsrail bayrakları yanında Filistin ve Türk bayrakları dalgalandırdılar Tel Aviv’in göbeğinde… Hatta altı köşeli İsrail yıldızını kırmızı zemine yerleştirip kenarına bir hilal koyarak Türk-İsrail ortak bayrağı bile yaptılar.
Barış istemi böyle dile getirilir.
İsrail’de ve dünyanın her yerinde solcular alanlara böyle çıkarlar:
-Barış eylemcisi, barışçı olur!