BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.439,82

Anadolu'dan gelen şöhretler

Anadolu'dan gelen şöhretler

Bir dönem yeşilçam filmlerinin klişelerinden biridir: anadolu'nun uzak kasabalarından birinden sırtına denkini eline tahta valizini alıp istanbul'a gelir genç adam. haydarpaşa garı'nda trenden iner ve karşısında uzanan bu büyük karmaşık şehre 'taşı toprağı altın' istanbul'a bakar ve "ey koca şehir...

Anadolu'dan gelen şöhretler

Bir dönem Yeşilçam filmlerinin klişelerinden biridir: Anadolu'nun uzak kasabalarından birinden sırtına denkini eline tahta valizini alıp İstanbul'a gelir genç adam. Haydarpaşa Garı'nda trenden iner ve karşısında uzanan bu büyük karmaşık şehre 'taşı toprağı altın' İstanbul'a bakar ve "Ey koca şehir beni yutamayacasın" der... Bütün inancıyla.. Bu her ne kadar Yeşilçam klasiği olup sonradan karikatüristlere de ilham kaynağı olsa da aslında gerçeklik payı da var. Bugün şöhretler dünyasının en parlak yıldızlarından olan bazıları tam da bu "klişe" de anlatıldığı gibi Anadolu'nun uzak köylerinden ya da kasabalarından İstanbul'a gelip kısa sürede isimlerini tüm Türkiye'ye duyurdular. Geride bıraktıkları yoksul yaşamları sadece uzak bir anı haline dönüştü. Bazıları Diyarbakır'ın, Şanlıurfa'nın Bingöl'ün köylerinden geldi bazıları Ankara'nın bozkırlarından. İşte o ünlülerin başarı öyküleri.

Anadolu'dan gelen şöhretler

Müslüm Gürses

Hayranlarının Müslüm Baba'sı Müslüm Gürses Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Fıstıközü Köyü'nde 1953 yılında dünyaya gözlerini açtı. Asıl adı Müslüm Akbaş olan ünlü sanatçının babası çiftçilikle uğraşıyor, bir yandan da bağlama çalıyordu.

Anadolu'dan gelen şöhretler

Gürses ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken şarkıcılık konusunda yetenekli olduğunu herkese kanıtladı. Adana Aile Çay Bahçesi'nde düzenlenen yarışmaya katılıp birinci oldu. O dönemleri bir röportajında şöyle anlatıyordu Gürses: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum."

Anadolu'dan gelen şöhretler

1968 yılında albüm yapmak için İstanbul'a geldi Gürses. Emmioğlu/Ovada Taşa Basma isimli plağı üç yüz bin satış yaparak o dönem için büyük başarıya imza attı.