BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

80’lerin ünlü İngilizce öğretmeni şimdi nerede?

80’lerin ünlü İngilizce öğretmeni şimdi nerede?

'80’ler TRT’sinin unutulmaz İngilizce öğretmeni Prof. Dr. Zülal Balpınar şimdi nerede, ne yapıyor?

80’lerin ünlü İngilizce öğretmeni şimdi nerede?

'80’ler TRT’sinin unutulmaz İngilizce öğretmeni Prof. Dr. Zülal Balpınar şimdi nerede, ne yapıyor? "Hala buradayım!” diyor Prof. Dr. Zülal Balpınar, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü’nde, artık evi gibi saydığı çalışma odasında. Kitaplar, dosyalar, rengarenk kalemler, ödüller (40 yıldır bir parçası olduğu üniversite ona Üstün Hizmet Ödülü de vermiş), yeğenlerinin fotoğrafları, Galatasaray formalı bir ayıcık ve bizim için hazırladığı kurabiyelerle dolu bu odada çay içerek sohbet ediyoruz.

80’lerin ünlü İngilizce öğretmeni şimdi nerede?

Hafızamda bir köşeye yerleşmiş ve hiç gitmemiş bir ses onunki. Beni ilkokul yıllarımda bir güne götürüyor. Kardeşimle beraber her zamanki gibi annemi kızdıracak şekilde pijamalarımızı çıkarmadan televizyon karşısına kurulmuşuz, Hikmet Şimşek’in klasik müzik programından ve Voltran’dan hemen önce yayına giren bu İngilizce ders programını izliyoruz. Kâküllü saçları ve fiyonklu bluzuyla sakin sakin anlatan Zülal Hoca ve yanında sarı saçları, bıyığıyla ona eşlik eden Michael Smith.

80’lerin ünlü İngilizce öğretmeni şimdi nerede?

Hem okuyucu hem röportajcı olarak en sevdiğim konulardan biri olan ‘Şimdi Neredeler?’ serisini yapmaya karar verdiğimde ilk irtibata geçmek istediğim isimdi Prof. Dr. Zülal Balpınar. '80’ler ve '90’lar TRT’sini yakalama şansına erişmiş bizler için unutulmaz bir yüzdü. Hocayı okul telefonundan bulup iletişime geçtim, randevulaştık ve bir cuma günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin insanın içini açan cıvıl cıvıl ortamında bir araya geldik.

80’lerin ünlü İngilizce öğretmeni şimdi nerede?

Nasıl başladı televizyon programı hikayeniz? 1982’de üniversitede Eğitim Fakültesi kuruldu ve Açık Öğretim programları yavaş yavaş başladı. Mike İngiltere’den buraya uzman olarak gönderilmiş bir arkadaşımızdı, doktoralı eleman olarak da bir tek ben vardım. ’83’te bir bursla İngiltere’ye gittik beraber. Orada Follow Me adlı programları öğrendik ve buraya adapte etmeye karar verdik. Süreç öyle başladı. Sonra harıl harıl televizyon programları çektik, aynı zamanda kitabını yazdık. O zaman bilgisayar da yok, her şey elle yazılıyor. Bir yandan derse giriyoruz, yoğun bir çalışma dönemiydi.