BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.397,99

75 ayda yüzbinlerce Suriyeli çocuk doğdu

75 ayda yüzbinlerce Suriyeli çocuk doğdu

2011'in Nisan ayından itibaren kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyona ulaştı. Suriyeli'lerin, Türkiye'de geçirdikleri toplam 75 aylık sürede AFAD verilerine göre 224 bin 750 çocuğu dünyaya geldi.

75 ayda yüzbinlerce Suriyeli çocuk doğdu

Türkiye'nin güneyindeki komşusu Suriye'de rejim karşıtları 2011 yılı Mart ayında sokak gösterilerine başladı. Gösterilere yönelik sert müdahale sonrası kurulan Özgür Suriye Ordusu, rejime karşı savaşmaya başladı. Çatışmaların yoğunlaşmasının ardından tedirginlik yaşayan siviller ise komşu ülkelere kaçmaya başladı. Suriyeli'lerin büyük bölümü ise Türkiye'ye yöneldi.

75 ayda yüzbinlerce Suriyeli çocuk doğdu

2011 yılı Nisan ayından itibaren Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeli'lerin sayısı, muhalif grupların kendi içinde bölünerek birbiriyle de çatışmaya başlaması ve terör örgütü DEAŞ ile PKK'nın bu ülkedeki uzantısı YPG'nin baskısıyla artmaya başladı ve aradan geçen süre içerisinde 3 milyona ulaştı.

75 ayda yüzbinlerce Suriyeli çocuk doğdu

20 milyon nüfuslu Suriye'de AFAD verilerine göre 4.9 milyon kişi evlerini terk ederek, kurtuluşu komşu ülkelere kaçmakta buldu. Ancak, doğduğu toprakları terk eden 3 milyon Suriyeli tercihini 'güvenli liman' olarak gördükleri Türkiye'den yana kullandı. Suriyeli'lerin göç dalgasının ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Mardin, Adana, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de 24 çadır ve konteyner kent kuruldu ve sığınmacılar bu kamplara yerleştirildi.

75 ayda yüzbinlerce Suriyeli çocuk doğdu

Türkiye'ye geldikten sonra Suriyeli sığınmacıların tüm ihtiyaçları da AFAD tarafından karşılanmaya başlandı. Kamplara yerleşen Suriyeli'lerin yanı sıra kendi imkanlarıyla çoğunluğu sınır kentleri olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerine yerleşen sığınmacılara da AFAD, belediyeler ve STK'lar yardım elini uzattı. Zaman içerisinde ülkelerine dönme hayallerinden vazgeçen Suriyeli'ler, buldukları işlerde çalışmaya başladı ve yaşadıkları şehirlere entegre olmaya başladı.