BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.241,20

28 Şubat sürecine giden yol

28 Şubat sürecine giden yol

28 Şubat sürecine zemin hazırlayan olaylardan bir tanesi de Necmettin Erbakan'ın Libya ziyareti sırasında Muammer Kaddafi'yle diyalogudur.

28 Şubat sürecine giden yol

Başkent’e kış ayazının hâkim olduğu 1997 yılının ilk günlerinde, siyaset Cumhuriyet tarihinin en sıcak mevsimlerinden birini yaşıyordu. Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi (RP) ile Tansu Çiller’in Doğru Yol Partisi (DYP) birlikteliğinde kurulan Refahyol Koalisyonu’nun uygulamaları askeri ve sivil bürokraside ‘kıpırdanmalara’ yol açmıştı. (Vatan)

28 Şubat sürecine giden yol

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 28 Şubat 1997 günü öğle saatlerinde Çankaya Köşkü’nde toplandığında, Refahyol henüz 8’inci ayını tamamlamıştı. O günün ‘tarihi’ bir gün olacağının sinyalleriyse haftalar öncesinden alınmaya başlanmıştı.

28 Şubat sürecine giden yol

28 ŞUBAT’A GİDEN YOL

MGK’ya Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlık ediyordu. Demirel, hükümeti kurma görevini genel seçimde 1. olan RP yerine 2. sıradaki ANAP’a vermeyi tercih etmiş, kurulan ANAP-DYP koalisyonunun Meclis’ten aldığı güvenoyuysa Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmişti. Bunun üzerine Demirel, 54. Hükümet’i kurma görevini Erbakan’a verdi.

28 Şubat sürecine giden yol

Erbakan’ın Libya ziyaretinde, ünlü çadırda Muammer Kaddafi ile diyaloğu 28 Şubat yolunda döşenen taşların belki de ilki oldu. Birkaç gün sonra, Ankara sokaklarında Aczimendiler gösteri yapıp “Şeriat isteriz” sloganları attı.