BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Zebari: PKKyı bulamıyoruz

Zebari, gazetecilerin kamplarına gittiği PKK'lıları bulamadıklarını söyledi.

Abone ol

Babacan ve Zebari Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısının ardından ortak bir basın toplantısı yaptılar. Zebari "PKK'yı bulamıyoruz" dedi.

Basın toplantısında önce Babacan konuştu: Sürecin amacının, Irak halkının ve hükümetinin istikrar, huzur ve refahını yeniden yerleşik kılma çabalarına etkin şekilde katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Babacan, sürecin ayrıca Irak'ta mevcut uzlaşı ve siyasi diyalog sürecine de destek olmayı hedeflediğini ifade etti.

Babacan, bu çerçevede bildirinin bu yönde atılmış önemli bir adım olduğunu ve toplantının amacına ulaştığını gösterdiğini belirtti.

BM DAHİL OLACAK

Bildiride, ortak kaygı olan terörle mücadele konusunda güçlü ifadelerin yer aldığına işaret eden Babacan, önümüzdeki dönemde BM'nin, siyasi sürece etkin şekilde dahil olmasını desteklediklerini, Bağdat'ta genişletilmiş komşu ülkeler sürecini destekleyen bir mekanizmanın kurulmasıyla da bu sürecin daha da güçleneceğini söyledi.

Babacan, bu sürecin Irak'ın istikrarlı, güçlü, müreffeh ve barışa kavuşmuş bir ülke, ayrıca kendi kendine yeterli olabilen ve tüm ülke genelinde hakimiyetini kurmuş bir hükümet olana kadar süreceğini belirtti.

Irak'ın terörle mücadeledeki önerilerini yeterli bulup bulmadığının sorulması üzerine Babacan, bahsedilenlere öneriler değil, tedbir demekte fayda gördüğünü belirtti.

Babacan, terörle mücadelenin pek çok yolu olduğunu, bunlar arasında siyasi diyalogun, diplomasinin, ekonomik, sosyo-kültürel ve askeri araçların bulunduğunu kaydeden Babacan, "Türkiye için şu an tüm bu araçlar masadadır" dedi.

Babacan, "Bu araçların ne zaman, nasıl kullanılacağı, kullanılıp kullanılmayacağı bir strateji meselesidir" diye konuştu.

Türkiye'nin PKK terör örgütünün hedefi olan bir ülke olduğunu kaydeden Babacan, binlerce Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti.

Babacan, "AB, ABD ve pek çok ülke tarafından resmen terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya karşı bizim tüm dostlarımızdan beklediğimiz destek ve dayanışmadır" diye konuştu.

ZEBARI: "PKK'LILARI BULAMIYORUZ"

Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından Ali Babacan ile gazetecilerin karşısına çıkan Zebari, soruları yanıtladı.

Kuzey Irak'taki PKK'lıları bulamadıklarını belirten Zebari, gazetecilerin PKK'lı teröristlerle röportaj yaptıklarının hatırlatılması üzerine "Usame Bin Ladin ile de röportaj yapıyorlar" ifadesini kullandı. Zebari, PKK üyelerinin yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesi için yoğun çaba harcanacağını da dikkat çekti.

PKK İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, PKK’nın Irak topraklarındaki varlığını sona erdirmek için sınırlardaki kontrol noktalarının arttırılacağını, örgüte yönelik lojistik desteğin kesileceğini ve PKK üyelerinin yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesi için yoğun çaba harcanacağını vurguladı. Zebari, “Çok yakında alacağımız önlemlerin etkilerini ve ne kadar samimi olduğumuzu göreceksiniz. İki ülke arasındaki sarsılan güven ortamını yeniden sağlayacağız” dedi. Zebari sınır ötesi operasyona ilişkin ise, “herhangi bir askeri operasyon kararı tek taraflı olarak değil ortak kararla olmalı” diye konuştu.

Zebari, kayıp 8 asker ile ilgili olarak da, " askerlerin en kısa zamanda serbest bırakılmasını istiyoruz ama herhangi bir tarih yok. Yoğun çabaların sürdüğünü ve iyimser olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.