BIST 10.400
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.412,28
HABER /  POLİTİKA

Zana Meclis Başkanı'nı yalancı çıkardı!

Boykot sona erdi, BDP'li milletvekilleri bugün Meclis'te yemin etti. Leyla Zana'nın yemini tartışmalara konu olmuştu ama...

Abone ol

1994'te DEP milletvekiliyken gözaltına alınan ve 11 yılını cezaevinde geçiren Leyla Zana da yaka paça atıldığı TBMM kapısından, 17 yıl sonra ilk kez girdi.

Herkes nefesini tuttu ve Zana'nın yeminini dinledi. Tam her şey yolunda derken Zana, yeminin bir bölümünde lafı dolandırdı. Türk milleti demesi gerekirken, "Türkiye milleti" dedi.

Bu kargaşanın ardından Meclis kayıtları dinlendi. Meclis Başkanlığı yemini "Anayasa'ya uygun kabul etti." Ancak Meclis Başkanlığı'nın açıklamasının aksine Zana, yemini yanlış söylediği itiraf etti:

"Bilerek söylemedim, planladığım bir şey de değildi. Ağzımdan öyle çıktı."

ZANA KABUL ETTİ                                                                      

Zana'nın yemin ettiği o anlar...
17 yıl aranın ardından TBMM Genel Kurulu'nda yemin eden Zana'nın o anları...
 Ayrıntılar için TIKLAYIN

Taraf'ın haberine göre, TBMM Başkanı Çiçek'in fark etmediği yanlışlıkla ilgili gazetecilerin "Neden böyle söylediniz" sorusu üzerine Zana, "Bilerek söylemedim, planladığım bir şey de değildi. Ağzımdan öyle çıktı. Demek ki bilinç altımda öyle yer etmiş" dedi. Zana, Meclis'teki önceliklerinin anayasa olduğunu belirterek "Barışa olan umudumu taşıdığım için bugün buradayım. Önceliğimiz Anayasa olacaktır" dedi. 

TÜRK DEMİŞ!

Zana'nın yemini ile ilgili tartışmalar üzerine TBBM Başkanlığı bir açıklama yaparak ''Ses kayıtları ve görüntülerin incelenmesi sonucu Zana'nın yemin ederken 'Türkiye' değil 'Türk Milleti' ifadesini kullandığı tespit edilmiştir. Genel Kurulda Zana'nın yeminiyle ilgili herhangi bir itiraz dile getirilmemiştir. Dolayısıyla Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana Anayasaya uygun şekilde yemin etmiştir'' dendi.