BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.435,42
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarından Erdoğan'a açık uyarı

Başbakan Erdoğan'ın tavrının "Dünyaya kafa tutan mahalle kabadıyısı" olarak algılandığını söyleyen Bulaç uyardı.

Abone ol

Zaman si yazarı Ali Bulaç açıkça uyardı: İç ve dış güçlerle kavga ederek ayakta kalınamaz; bu sürdürülebilir bir politika değildir.

Bulaç yazısında Türkiye'nin büyük güçlerle karşı karşıya gelmesinin sonucunun parçalanmaya varabileceğini belirtti. Erdoğan'ın “dünyaya kafa tutan, elindeki tabanca ile tanklara meydan okuyan bir mahalle kabadıyısı” olarak algılandığını söyleyen Bulaç, Erdoğan'ın sorumlu davranıp gerilimi düşürmesi gerektiğini söyledi:

İki hususun altını çizmek istiyorum: a) Türkiye’ye, AK Parti’ye ve R. Tayyip Erdoğan’a en ufak bir zararım dokunsun istemem. Eleştirilerim iyi niyete mebnidir, hata ve yanlışlar konusunda kardeşçe uyarılardır. b) Bu yazının ana çerçevesi ve muhtevası savunduğum fikir değil, bir “durum tespiti”dir. Başka bir deyişle kendimce gördüğüm büyük resim benim açımdan “olması gereken”i değil, maalesef “olan”ı ifade eder. Yanılmayı çok arzu ederim.

AMERİKA İLE İPLER KOPMA NOKTASINDA 

Büyük resme baktığımızda şöyle bir tablo ile karşılaşıyoruz: NATO içinde müttefiki olduğumuz, aramızda stratejik ortaklık ve model ortaklık ilişkisi olan Amerika’nın bugünkü “devlet politikası” mevcut AK Parti iktidarını onaylamıyor, ipler giderek kopma noktasına geliyor.

İRAN TAVIRLI

İran medyasındaki bir tartışma programında bugünkü Erdoğan hükümetinin Ahmedinejat yönetimine denk düştüğü öne sürülmektedir. Kısaca İran ambargo dolayısıyla yürüttüğü kayıt dışı ticarî ve parasal trafiği sona erdirmek istiyor.

Rıza Sarraf’ın iş ilişkisi içinde olduğu söylenen Babek Zencani hakkında da soruşturmalar gündeme alınmış durumda. Türkiye’nin Batı sisteminden kopup Rusya’ya yaklaşması “bir seçenek” ancak Rusya, Amerika ve Batı’ya rağmen Türkiye’ye yeşil ışık yakmaz.

K.IRAK İLE İTTİFAK DAYAK DEMEK

Suriye meselesinde iki süper gücün nasıl birbirlerini ikna ettiklerini açıkça gördük. Kuzey Irak Kürtleriyle ittifak kurup dünyaya meydan okumak dünya ve bölge ülkeleri tarafından hem bizlerin hem Kürtlerin dayak yemesini kabullenmek demektir. Kısaca 2011’e kadar dış politikada başarı öykülerinin altına imza atan Türkiye bugün neredeyse her ülke ile sorunlar yaşıyor.

SERMAYE VE HİZMETLE ARASI BOZUK

Son 10 senede servetini 10’a katlayan büyük sermaye tavır almış durumda. Muhafazakâr sermayenin önde gelen birkaç kuruluşu da ilişkileri soğutuyor. AK Parti’nin 2011 seçimlerinden bu yana liberallerle başının dertte olduğu herkesin malumu. Son olarak özellikle “dershaneler” dolayısıyla Hizmet Hareketi’yle de köprüleri atmak üzere; 17 Aralık yolsuzluk operasyonu zaten kırılgan olan ilişkileri kopma noktasına getirdi. Hükümet fevri bir kararla husumete ve can acıtıcı tasfiyelere yönelirse toplumsal bünyede derin yaralar açacak ve bu yüzyıllarca unutulmayacaktır.

DÜNYAYA KAFA TUTAN KABADAYI

Eğer bu resim doğruysa herkesle kavgalı bir yönetim mümkün değildir. Belki de “uluslararası bir akıl” sistemli bir biçimde Sayın Başbakan’ı “dünyaya kafa tutan, elindeki tabanca ile tanklara meydan okuyan bir mahalle kabadıyısı” olarak tasvir ediyor. Bazıları da bu imaj üretimine katkı sağlıyor.

Şahsi kanaatime göre Sayın Başbakan ve AK Parti hükümeti Suriye, Uludere, Gezi Parkı olayları ve Dershaneler konusunda yanıltıldı.

KAVGAYLA AYAKTA KALINAMAZ 

Açık hakikat şudur: Yukarıda işaret ettiğimiz iç ve dış güçlerle sürgit kavga ederek ayakta kalınamaz; bu sürdürülebilir bir politika değildir. Artan gerilim iç çatışma potansiyelini besliyor. Gerilim kontrol edilemez noktaya gelirse ülkeyi derin bir sarsıntıya uğratır, parçalanmaya kadar giden yolu açar.

ERDOĞAN HARARETİ DÜŞÜRMELİ 

Herkes sorumlu davranmalı, harareti düşürmeli. Ancak en büyük sorumluluk Sayın Başbakan’a düşer, inisiyatif onda, o soğutursa bu badireden çıkmak mümkün olur.