BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.444,29
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarına göre imkansız görev

Zaman yazarı Ali H. Aslan, Hükümete yakın düşünce kuruluşu SETA'nın ABD'de verdiği konferansı yerden yere vurdu.

Abone ol

Zaman si yazarı , Hükümete yakın yazarların ABD'de Türkiye'yi olumlu gösterme çabasını imkansız görev olarak niteledi.

Yazar ayrıca hükümete muhalifliğiyle bilinen TÜSİAD'ın, ABD temaslarında birinci sınıf muamele gördüğünü iddia etti.

Düşünce kuruluşu SETA'nın ABD çıkarması, cemaat medyasının gündeminde. Paralel yapıyı ABD kamuoyuna anlatan yazarların anlattıkları orada görev yapan Zaman yazarı Aslan'ı kızdırdı. 

AMERİKAN KARŞITI ÇİZGİLERİYLE BİLİNEN BAZI AYDINLARLA

Yazar, bugünkü köşesinde "Amerikan karşıtı çizgileriyle bilinen bazı aydınlarla, muhataplarını aptal yerine koyan bir kısım argümanlarla ve yer yer üst perdeden konuşarak Washington ahalisini Erdoğan ve ekibinin demokrasi kahramanı olduğuna inandırmak zor. Zira Batılılar Türkiye’de yaşananları karartma ve illüzyon kurbanı yerli kitlelerden çok daha net görüyor." ifadeleriyle bu temasları eleştirdi.

İMKANSIZ GÖREV

Fethullah Gülen'in iade edilip edilmeyeceği tartışmalarına değinen yazar, New York Times'ın konuyla ilgili haberini hatırlatarak hem hükümete hem de yazarlara böyle cevap verdi:

"Doğrusu, Başbakan Erdoğan’ın Charlie Rose’a verdiği röportaj da SETA’cıların imkansız görevini (mission impossible) iyice zorlaştırdı. Erdoğan Batılılara, Obama yönetiminden ABD’de yaşayan ‘mutedil’ bir din alimini şahsî intikam için, hak hukuk gözetmeksizin iade etmesini isteyen, otoriter bir lider izlenimi verdi. Cumartesi New York Times’ta çıkan tokat gibi başmakale, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin iadesinin sürekli gündeme getirilmesine Amerikan entelektüel dünyasının tepkisini iyi yansıtıyor.

Beyaz Saray’ın en çok itibar ettiği ve bilgilendirdiği Amerikan gazetelerinden Times, özetle ‘vazgeçin bu sevdadan, talebiniz hukuksuz, buradan size ekmek çıkmaz’ diyor. Times’ın Başbakan’a ‘Siyasî kavganı kendi başına ver, Amerika’yı bu işe karıştırma, Türkiye’nin ABD ile ittifakını siyasî çıkarın için istismar etme’ mesajları, Washington’da ortak kabul görüyor."

TÜSİAD'A ÖVGÜ

SETA'nın düşünce yapısını kaba ve katı zihniyet olarak niteleyen yazar, TÜSİAD'a ise övgüler yağdırdı. "TÜSİAD, başta Brookings, birçok saygın düşünce kuruluşunda kaliteli akademik faaliyetlere imza attı" diyen Aslan yazısına şöyle devam etti:

"TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve beraberindeki heyet, Amerikan hükümeti ve sivil toplumundan birinci sınıf muamele gördü. Görüştükleri arasında ABD Dışişleri’nin iki numarası Müsteşar Bill Burns de vardı. Rahmetli işadamı Sakıp Sabancı anısına Brookings’in Sabancı Üniversitesi’yle ortaklaşa düzenlediği geleneksel konferansın bu yılki konuşmacısı ise, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright idi. Şu günlerde Türklerle yolu kesişen her Amerikalı gibi o da Ankara’ya daha fazla demokrasi çağrısı yaptı."