BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MEDYA

Zaman yazarı müjdeyi verdi

"Orduya kumpas kuruldu" tartışmalarına katılan Zaman yazarı Alkan'a göre, gelişmeler 17 Aralık operasyonunun yansımaları.

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan, Balyoz ve Ergenekon davalarının yeniden yargılanmasının gündeme gelmesini, 17 Aralık operasyonuna bağladı. Yazar, tutuklu ve hükümlü ailelere şimdiden 'geçmiş olsun' diyerek gözaydınlığı verdi. 

Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın cemaati eleştirirken "orduya kumpas kuruldu" sözü tartışmanın fitilini ateşledi. Davalarla ilgili olarak "suç delilleri üretildiği, suç delillerini manipüle ettiği" gibi suçlamalar yeniden gündeme geldi.

Ardından TSK suç duyurusunda bulundu. İşte bu gelişmeler davalara yeniden yargılama yolunu açtı.

Gelişmeleri bugünkü köşesinde değerlendiren yazar Ahmet Turan Alkan, askerin ve hükümetin bir hamlede paydaş kazanmasını siyasi başarı olarak niteledi. Yazar daha sonra "ama" diyerek sözü 17 Aralık operasyonuna getirdi.

17 ARALIK SARSINTISI KESTİRİLEMEYEN ROTA DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇTI

(...)Aması şu: 17 Aralık sarsıntısı kestirilemeyen bir rota değişikliğine yol açtı. 2011’de seçmenlerine, “Darbe sanık ve tutuklularını serbest bırakacağız” vaadinde bulunmuş olsaydı aynı tabloyla karşılaşır mıydık şüpheliyim; hattâ ve hattâ 17 Aralık hiç yaşanmasaydı bile bugünlerde böyle ilginç bir gelişmeye şahit olmazdık gibime geliyor.

Bundan böyle bitmiş veya yürümekte olan her dâvâ, Adalet Bakanı’nın, “Birtakım hukukla ilgili yanlışlıklar olabilir, dün oldu bugün oldu. Dün felana karşı oldu, bugün felana karşı, yarın bir başkasına karşı olabilir. Bizim yapmamız gereken, yanlış olan anayasa ve yasalara aykırı olan bir şey varsa onunla ilgili bir karşı duruşu hep beraber ortaya koymamız lazım.” şeklindeki gerekçeleriyle yeniden ele alınabilir. Neticesi adliye cihazının lâçkalaşmasıdır.

Türk hukuk tarihinde yeni bir safha başlıyor böylece. Böyle tuhaf bir dibâcenin üstünde hiç bir hukuk yapısı ayakta duramaz.

Bu arada Ergenekon-Balyoz tutuklu ve hükümlülerine ve ailelerine şimdiden ‘geçmiş olsun’ diyor, samimiyetle gözaydınlığı veriyorum."

Ahmet Turan Alkan tüm yazıları