BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.402,55
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı iki bakanı istifaya çağırdı

Soma maden faciasında sorumlular kim? Şirket yetkililelerinin tutuklamaları Zaman yazarını tatmin etmedi.

Abone ol

Soma maden faciasını yazan Zaman yazarı Bülent Korucu, Faruk Çelik ve Taner Yıldız'ı istifaya çağırdı.

301 kişinin öldüğü Soma'da suçlu ya da suçlular kim? 17 Aralık sürecinde hükümeti devirmekle suçlanan cemaat, Soma için sesini her geçen gün daha fazla yükseltiyor.

Cemaat medyası yazarları Soma'da eleştiri oklarını hükümete çevirdi. Yazar Bülent Korucu, Soma için iki gözü görmeyen birinin ehliyet alıp arabasıyla kaza yapması örneğini verdi. Korucu'ya kulak veriyoruz:

SORUMLU OLANLAR DA YAKASINI HUKUKUN ELİNDEN KURTARAMAZ

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı göz doktoruna Enerji Bakanlığı'nı da Trafik Şube'ye benzeten yazar, Ehliyet almak için gerekli şartlardan biri göz raporu. ‘Bu adamın gözü sağlamdır’ diye rapor veren doktor, ilk sorguya alınacaklardandır.

İkinci aşamada ehliyet sınavı vardır. Hem teorik hem de pratik imtihanlardan geçmeyen kimse sürücü belgesi alamaz. O halde sınavlardan sorumlu olanlar da yakasını hukukun elinden kurtaramaz. Sürücü, doktor ve trafik şubesi yetkililerinin yaralıları hastaneye kaldırması, ölenlerin cenazesine katılması sadece ‘iyi hal’ kapsamına girer ve hukukun öngördüğü indirimden yararlanabilirler. Doktor ve trafik şubenin verdiği bütün kararlar şaibe altına girer, başka bu tür örnekler var mı diye bütün raporları mercek altına alınır. Herhangi bir menfaat karşılığında yapılmış ise ceza katlanır. Bu zincirin hiçbir halkasını tek başına suçlayarak işin içinden çıkamayız."

ERDEMİN ÖTESİNDE MECBURİYET

Taner Yıldız için "Yanlış müdahalelerle ölü sayısının arttığı iddiaları da ciddiyetle soruşturulmalı." diyen Korucu, iki bakana istifa çağrısında bulunarak yazısını böyle tamamladı:

"Demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri yetki kullanan herkesin sorumluluk üstleneceğini emreder. Hangi madeni kimin işleteceğine karar verme yetkisini, bu yetkinin sağladığı iktidarı kullanıyorsanız; olumsuz durumlarda faturayı üstlenmek zorundasınız. Bu erdemin ötesinde bir mecburiyet. Haydi Faruk Çelik, haydi Taner Yıldız daha fazla  beklemeyin, istifa edin, soruşturmaların sağlıklı yürümesinin önünü açın."