BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,44
ALTIN 2.490,97
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'ın son umudu Osmanlı!

Yunanistan'daki ekonomik krizle birlikte hazine avcıları mantar gibi çoğalıyor!

Abone ol

Yunanlılar özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma hazinelere umut bağladı. Devlet, son aylarda 50 kişiye hazine arama ruhsatı verirken, 3 binden fazla metal arama cihazı satıldı.

Larisa şehrinin Sikurio ilçesi sakinleri, Osmanlı döneminden kalma "ikinci çeşme hazinesi"ni kazısının bitmesini bekliyor. İlçenin yaşlılarına bakılırsa "Hazine bulunursa Sikurio yeni bir İsviçre gibi olacak"

Yine Larisa'nın Platikambo ilçesinde "bir Türk derebeyi 1881'de Thesalya bölgesinden ayrılmadan küpler dolu altını toprağa gömdüğü" inancı var. Aynı yıllardan kalma bir harita ile yapılan kazılarda 60 yaşındaki bir Yunanlı hazinenin bulunması uğruna evinin yıkılmasına razı oldu. Ancak Türk derebeyinin hazinesi hala bulunamadı.

8 TON ALTINI TÜRKLERDEN SAKLADILAR

Kuzey Yunanistan'daki Halkidiki Yarımadası'nın Varvara köyü sakinleri de, rivayete göre 1821'de Yunanlıların Osmanlı'ya karşı ayaklanma başladığında "Türkler alır" korkusuyla bir mağaraya gizledikleri 8 ton altını bulma umuduyla yatıp kalkıyorlar. Varvara sakinleri "Altınları bulursak bütün yunanistan kurtulur" diyorlar.

Yanya şehrinde de "Ali Paşa'nın Hazinesi"ni bilmeyen yok. Vangelis Dimu adlı 65 yaşındaki Yunan asıllı bir Avustralya vatandaşı, rivayetlere bakılırsa "dört altın madeni ve bankaları" olan Ali Paşa'nın hazinesinin nerede gizlendiğini gösteren bir harita ile bir süre once Yanya şehrine geldi. Büyük harcamalar yaparak kazılar gerçekleştirdi. Ancak sadece su bulundu.

Osmanlı imparatorluğu'nun son yıllarında Mora Yarımadası'nın en büyük zengini sayılan Kamil Bey'in de hazinesi de yapılan kazılara rağmen hala bulunamadı.

İNGİLİZ PARASI DOLU SANDIKLAR

Yine Halkidiki Yaramıdasının Holomonta köyünde 1944-1948 yılları arasındaki iç savaştan kalma altın İngiliz liraraları için kazılar yapılıyor. Rivayete gore, Rus uçakları iç savaş sırasında Yunanlı komünistlere yardım amacıyla paraşütle içi İngiliz liraları dolu sandıklar atıyorlardı.

Türk Azınlığın yoğun yaşadığı Batı Trakya'nın Şapçı ilçesinde ise "Bulgar hazinesi" için kazılar yapılıyor.Hazine avcıları Şapçı ilçesinin Petrota mevkiinde taştan yapılmış çeşmenin yakınına geldiklerinde metal arama cihazları sürekli sinyal veriyor. Çeşmenin etrafi defalarca kazıldı ama sonuç çıkmadı.

Buna karşı, Mora Yarımadası'ndaki Patras şehrinde Yunanlı bir inşaat işçisi 2 milyon Avro değerinde bir hazine buldu.