BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan borç takasında hedefine ulaştı

Atina, derin borç krizinden çıkmasının ve iflasın önlenmesinin en önemli aşamalarından birisi olarak görülen borç takası pazarlıklarında katılımın yüzde 85,8'i bulduğunu açıkladı.

Abone ol

Yunanistan hükümetinin tahvil takası anlaşmasına katılım oranı yüzde 85,8 oldu.

Yunanistan Maliye Bakanlığı internet sitesinden yaptığı açıklamada, anlaşmayı kabul eden özel sektör kreditörlerinin elindeki Yunan tahvillerinin tutarının 172 milyar euroyu bulduğunu bildirdi.

Atina, yasalar gereği zorunlu katılım uygulamasının devreye girmesiyle de tahvil takasına katılım oranının yüzde 95'i aştığını belirtti.

Takas anlaşması, Avrupa Birliği'nin ve IMF'nin Yunanistan'a vereceği 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketinin ön şartlarından birisiydi.

Yatırımcılardan, ellerindeki Yunan hazine bonolarını çok daha az değerli olan yenileriyle değiştirmeleri, böylece hükümetin borç miktarının düşürülmesi öngörülüyordu.

Yunanistan'ın ellerinde bono olan yatırımcıların en az yüzde 75'ini indirime razı etmesi gerekiyordu.

Atina'nın yatırımcıları bu anlaşmaya ikna edememesi halinde temerrüde düşme tehlikesi bulunuyordu.

Borç takası sayesinde Yunanistan'ın özel sektöre olan 206 milyar euroluk borcunun 107 milyar euro kadarının silinmesi hedefleniyor.

Bununla beraber BBC Avrupa muhabiri, bir çok uzmanın Yunanistan krizinin henüz sona ermediği, sadece zaman kazanıldığı görüşünde birleştiğini aktarıyor.

Öte yandan Asya'da borsalar, Yunanistan'ın tahvil takas programındaki olumlu gelişmeler ve Çin'de enflasyonun düşmesinden dolayı değer kazandı.

Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,65 artışla 9.929,74 puandan günü tamamladı.