BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.491,37
HABER /  GÜNCEL

Yunan Başbakanı Çipras göz göre göre çarpıttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde Batı Trakya Türklerinden 'Yunanistan'daki Müslüman azınlık' diye bahseden Yunan Başbakanı Çipras'a yanıt Lozan belgeselini çeken Taha Akyol'dan geldi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi Yunanistan ziyareti sırasında Lozan Antlaşması yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Lozan'a atfen Batı Trakya'daki Türk azınlığı gündeme getirdi. Bu ifadenin Lozan'da yer almadığını öne süren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise Türkiye'deki "Yunan azınlıktan" bahsetti. Konu sosyal medyada tartışma yarattı. Peki Lozan'ın orijinal metni bu konularda ne diyor? Lozan'ın hem belgeselini çeken hem de kitabını yazan Hürriyet gazeteci yazar Taha Akyol Hürriyet gazetesine konuştu:
Çiprasın kullandığı ifade bilgisizlik değil çarpıtma

TAHA AKYOL: ÇİPRAS'IN KULLANDIĞI İFADE BİLGİSİZLİK DEĞİL ÇARPITMA
Evvela şunu belirteyim. Lozan Antlaşması sağlam bir metindir, revizyona, değişime hiçbir şekilde ihtiyaç yoktur. Ege'deki ihtilaflar Lozan Antlaşması’ndan kaynaklanmıyor. Lozan Antlaşması'nda muğlaklık, belirsizlik yoktur. Ege’deki adacık sorunları haritacılık çalışmaları yapılarak protokole bağlanabilecek konulardır.

Daha önemlisi, Yunan Başbakanı Çipras'ın talihsiz konuşmasıdır. Çipras, Batı Trakya Türklerinden 'Yunanistan'daki Müslüman azınlık' diye bahsederken Türkiye'deki Hristiyan azınlık konusunda 'Türkiye'deki Yunan azınlık' terimini kullandı.

BU VAHİM BİR ÇİFTE STANDARTTIR: Bu sadece bilgisizlik değil, şoven bir çarpıtmadır. Lozan Antlaşması'nın 38. maddesinde Batı Trakya Türklerinden 'Müslüman azınlık' diye bahsedilirken Türkiye'deki Rumlar için 'Gayrimüslüm Azınlık' terimi kullanılmıştır. Çipras Batı Trakya Türkleri için dini kavram kullanırken, Türkiye'deki Rum azınlık için etnik terimin de ötesine geçerek 'Yunan' kavramını kullanmıştır. Bu vahim bir çifte standarttır.

Ayrıca şunu belirteyim, Lozan Antlaşması'nın 5. maddesinde 'Türkiye'deki Rumlar' denildiği gibi 'Yunanistan'daki Türkler' denilmektedir. Dolayısıyla Batı Trakya Türkleri gerçek Türkler oldukları gibi Lozan Antlaşması'na göre hukuken de Türk’türler. Zaten AİHM de bu gerçeği tespit etmiştir