BIST 10.180
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.399,55
HABER /  DÜNYA

YÖNETİCİLER, YAŞ ÇAY FİYATINI OLUMLU BULDU

Üreticiyi tatmin etmeyen 1.35 kuruşluk yaş çay taban fiyatı, yöneticiler tarafından olumlu karşılandı. <br/>Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan...

Abone ol

Üreticiyi tatmin etmeyen 1.35 kuruşluk yaş çay taban fiyatı, yöneticiler tarafından olumlu karşılandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarafından 1.35 kuruş olarak açıklanan 2013 yılı yaş çay alım fiyatı, Rize’de sektör temsilcileri ve yöneticiler tarafından olumlu karşılandı. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Ofluoğlu, böyle bir rakamın verileceğini önceden tahmin ettiğini belirterek, “Ben fiyatı yazmıştım zaten. Birkaç arkadaşımla aramızda. Altına da imzamı atmıştım. Bence bu olabilecek en iyi fiyat. Ben başta Başbakanımız olmak üzere, bakanımız ve hükümetimize teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, üretim kalitesinin arttırılması gerekliliğine vurgu yaparak, “Fiyat tespit edilmişti ama sabah bana fikrimi sordular. Vatandaş ’ne der’ diye. 1 TL 32 kuruş normaldir üzeri kardır demiştim. Bunun çok üzerinde bir rakam oldu. Enflasyonun da üzerinde bir rakam oldu. Dünyada tarımsal ürünlerin değeri artmaktadır. Hemşerilerimiz de üzerine düşeni yaparak kaliteli ürün hasat edip satarlarsa, bizde çayımızı birkaç yıl içerisinde çeşitlendirebilirsek bu çaydan geçim temin edilecektir. Ben bu rakamı iyi buldum” diye konuştu.

MHP İL BAŞKANI DA BEĞENDİ
MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz ise yaptığı açıklamada, fiyatı olumlu bulduğunu belirterek, özel sektöründe ayrı rakamdan çay almasının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Kazmaz, “Ben fiyatı fena bulmadım. Fiyat güzel bir fiyat. Enflasyonun üzerinde bir fiyat. Geçen yıl ki kayıp biraz olsun telafi edildi. Fakat burada ince bir ayrıntı var. Destekleme düşünce 1 TL 23 kuruş kalıyor. Bunu özel sektör verecek mi ? Mesele burada. Üzerinde durulması gereken konu bu. Çayımızı bu fiyattan Çaykur’a verince güzel ama özel sektör bunu karşılayabilecek mi ? bunun takip edilmesi lazım. Bence destekleme arttırılsaydı daha mantıklı olurdu. Önümüzdeki yıl taban fiyatın değil de desteklemenin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ben özel sektörün bu rakamlardan çay alabileceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, verilen fiyattan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Geçmişte ziraat odaları olarak fiyat talep ederdik arada çok fark olurdu. Geçtiğimiz yıl istediğimiz rakam ile verilen rakam arasında 18 kuruş fark vardı. Bu yıl bu 15 kuruşa düştü. Gittikçe makas daralıyor. Teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)