BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,08
ALTIN 2.240,43
HABER /  GÜNCEL

YÖK'ten flaş karar! ALES'te köklü değişikliğe gidildi

YÖK ALES'te değişikliğe gitti. Buna göre sınavın geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkarılırken, düzenlenen testlerin içeriğinde de değişikliğe gidildi.

Abone ol

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) köklü değişikliğe gitti. 

''İYİLEŞTİRMELER YAPTIK''

YÖK Başkanı Yekta Saraç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "“Yeni YÖK olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES) yapmış olduğumuz yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında, uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık" ifadelerini kullandı.

Mevcut ALES`te adaylara Sayısal-I, Sayısal-II, Sözel-I ve Sözel-II olmak üzere dört başlık altında bir test uygulanıyor. Her iki bölüm, tek kitapçık halinde adaylara verilmekte olup toplam 160 soru için 180 dakika (üç saat) cevaplama süresi veriliyor. Sınavda uygulanan testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-I ve Sayısal-II testleri); aynı şekilde sözel bölümünde de her biri 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-I ve Sözel-II testleri) yer alıyor. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayıp sayısal ve sözel alanlarda genel yeterlikleri ölçmeye yönelik. 

AĞIR FARKLILIKLAR GÖSTERİYOR

ALES test puanlarının geçerlik süresi, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren üç yıl olup puan türlerine göre alt testlere verilen ağırlıklar farklılık gösteriyor, Sözel-II testinin adayların ALES Sayısal puanlarına; Sayısal-II testinin adayların ALES Sözel puanına; Sözel-II testinin de adayların ALES Eşit Ağırlık puanına katkısı bulunmuyor.

ALES’TE YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER

Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.

Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı

ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacak. 

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

Yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltıldı, (b) soru başına düşen süre artırıldı, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı.

Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten oluşacak. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale
getirildi

ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar
değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.

ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı