BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.493,10
HABER /  EKONOMİ

Yiğit Bulut'tan MB sonrası dolar yorumu

Erdoğan'ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut, MB'nin faiz kararını değerlendirdi. FED'in kararının dolara yönelimi artırdığını; Türkiye'nin bundan etkilenmediğini söyleyen Bulut, dolardaki fiyat aralığı için de tahminde bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut, Merkez Bankası'nın faizle ilgili kararı sonrası FED'den de bağımsız olunabileceğini gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin ekonomik anlamda cesur kararlar alabildiğini ve sürekli büyüdüğünü anlatan Bulut, Rusya kriziyle ilgili olarak da Putin'in halk desteğini kaybettiğini söyledi.

Yiğit Bulut Habertürk TV'de Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. MB'nin faizle ilgili kararının, merkez bankalarının FED'den de bağımsız olabileceğini tüm dünyaya özellikle de gelişmekte olan ülkelere gösterdiğini ifade eden Bulut, alınan kararın MB'nin gücü açısından önemli bir sinyal olduğunu söyledi. İşte Yiğit Bulut'un açıklamalarından satır başları;

"Ortaya çıkan 3 net sonuç var. FED yıllar sonra faizi yükseltti. Bütün

AB ve ABD toplamı 30 trilyon üzerinde. Bir tarafta Rusya karşında 30 trilyonluk bir blok var. Bir tarafta maksimum 2.5 trilyonu görmüş bugün 2 trilyonun altına düşmüş Rusya var. 15'te biri.

dünyayı etkileyecek ve etkiliyor. Ama Türkiye Güney Afrika, Mısır, Rusya, Brezilya, Meksika değil. Türkiye başarı hikayesi olan bir ülke. 12 yıldır kesintisiz büyümeyi başaran bir ülke. Türkiye'nin cesur kararlar alması normal.

Bugün Türkiye'de çok ucuz kalmış şirketler var, yatırım yapılacak alanlar var, çok bakir alanlar var. FED faizi merceği ile analiz edilemez. Merkez Bankası bunu gördü ve çok net ifade etti. Türkiye'nin hikayesinin diğer ülkelerden ayrıştıracağını gördük. 2,93-2,94 aralığında kotasyonun oturmaya başladığını görebiliriz.

TÜRKİYE RUSYA'YA KUCAK AÇTI

Rusya'yı analiz ederken enerji denklemini analiz etmiliyiz. Rusya neden bu Rusya'nın bu kadar agresif olmasının sebebi; 100 doların üzerinde petrol fiyatıyla ayağa kalkmış. Petrol ve gaz üzerine ekonomisini kurmuş bir ülke. 

Petrol ve gaz fiyatlarında düşüş devam ederse 38 dolarlık fiyat 20-15 dolara giderse Rusya gibi ülkede sosyolojik düzenin bozulacağını görüyor musunuz?

TÜRKİYE KUCAK AÇTI

Halkı bir arada tutabilecek bir düşman oluşturmalı. Siyasi proje olarak sert. Hem yakın hem karşıt görebileceği ülke Türkiye. Batı bloğunun temsilcisi, asgari güç, NATO üyesi. Batı Rusya'ya gıda ambargosu uyguladığında elini uzatan tek isim tek lider Recep Tayyip Erdoğan'dı. Türkiye her zaman kucak açtı, projeler geliştirdi.

RUSYA'YA ALTERNATİF PROJELER

Son birkaç günde Katar alternatifi konuşuluyor, İsrail'le ilgili bazı projeler konuşuluyor, TANAP projesiyle Azeri ve Türmen gazı. Türkiye'nin alternatifi var. AB'nin alternatifi ya Rusya ya da Türkiye üzerinden geçmek.

Baktığınızda bir anda yapılan kontratlar gereği gazın kesilmesi mümkün değil. Ekonomik olarak ayrıca Rusya'nın buna ihtiyacı var. Rus ekonomisi ciddi sıkıntı içinde. Yüzde 15-20'lik gecelik dalgalanmalar oldu.

"PUTİN DESTEĞİNİ KAYBEDİYOR"

Putin sokaktan destek bulurken bugün bulamıyor. Parlementosu'nda sıkıntılar var. Bir de 2 ay sonra havalar ısınacak. 2 ay sonra ihtiyacınız azalır ama besin ihtiyacı hiçbir zaman bitmeyecek. Rusya'nın Türkiye'den başka besin ihtiyacını alacak bir kapısı yok."