BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.396,94
HABER /  GÜNCEL

Yeryüzündeki cennet keffedildi

Endonezya ormanlarında yeni hayvan ve bitki türleri buldu. Yeni keşif, 'Kayıp dünya' olarak nitelendirildi...

Abone ol

Uluslararası bir araştırma ekibi, Endonezya ormanlarında yeni hayvan ve bitki türleri buldu. Bilim adamları 'kayıp dünya' olarak niteledikleri bölgede 20 kurbağa, dört kelebek ve en az beş yeni bitki türüne rastladı.

Araştırma grubu çalışmalarını Mamberamo Havzası'ndaki Foja Ormanları'nın derinliklerinde yürütüyor. Bir aydır devam eden çalışmalarda bölgedeki vahşi yaşam ve bitki örtüsü inceleniyor.
 
ABD, Endonezya ve Avustralya'dan toplam 25 bilim adamından oluşan ekibin başkan yardımcısı Bruce Beehler, "bu sanki Cennet Bahçesi'ni dünyada bulmak gibi bir şey" diyor.
 
Daha fazlası bulunabilir

Ormanın el değmemiş ve insanlara uzak bir bölge olduğunu, bölgede insana dair hiçbir şey olmadığını belirten Beehler, "helikopterle geldik ama ne bir patika ne de bir yol var. Yürümek neredeyse imkansız" diyor.
 
"Biz sadece yüzeyi araştırdık" diyen Beehler, ekibin uçan böcek türlerinin sınırlı olduğu yağışlı mevsimde bölgeye gittiğini, kuru sezonda yapılacak bir araştırmada muhtemelen başka yeni kelebek türlerinin bulunacağını söyledi.
 
Ağaç kangurusu da var
 
Sadece yerli halkın bildiği, yüzü parlak turuncu renkli, bal yiyen yeni bir kuş türüyle soyu tükenmek üzere olduğu sanılan bir ağaç kangurusu da keşfedilenler arasında.
 
Bölgede yerel halk da dahil hiçbir medeniyet izine rastlanmadıklarını belirten Beehler, bazı hayvan türlerinin insanlardan korkmadığını söylüyor. Bu da bu türlerin daha önce insana rastlamadığı yönündeki görüşleri güçlendiriyor.
 
El değmemiş ormanlar
 
2 bin 200 metre rakıma ulaşan Foja bölgesinde yaşayan yerli halk, balta girmemiş 3 bin kilometrekarelik (yaklaşık Lüksemburg kadar) bu alana şimdiye dek girmeye cesaret edemediklerini söylüyor.

Bruce Beehler, Foja Ormanları'nın bunun Asya'da bozulmamış durumdaki en büyük tropikal orman olduğu görüşünde. Foja Ormanları, gelişim ve eldeğmemişlik olarak Afrika ve Güney Amerika'daki ormanlara benziyor.