BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yeni bir vizyonla yeni bir Beylikdüzü

Sayım Çınar, Ekrem İmamoğlu ile Beylikdüzü’nü, gelecek günleri, yeni bir Beylikdüzü’ne giden yolu konuştu, ortaya zengin bir söyleşi çıktı.

Abone ol

Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü’nü yakından tanıyan, uzun yıllardır burada yaşayan bir isim. 2009’da CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde ise Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi.

Sayım Çınar İmamoğlu ile Beylikdüzü’nü, gelecek günleri, yeni bir Beylikdüzü’ne giden yolu konuştu, ortaya zengin bir söyleşi çıktı.

Beylikdüzü artık CHP tarafından yönetiliyor. Genel olarak tartışılan bir yerdir. Nasıl seçtiniz Beylikdüzü’nü?

91 yılından beri Beylükdüzü’ndeyim. 23 - 24 yılım burada geçti. Hayatımı burada seçtim. Siyaseti de burada seçmem doğaldı. Mesleğim siyaset değil. Yöneticiyim. Siyaseti meslek edinmek istemem. Ben yaşadığım yerde siyaset yapmak istedim.

BAŞKANLIĞA İYİ HAZIRLANDIM

Hizmet çok önemli. Belediyenin işine bakıyor insanlar siyasi rengine değil. Sizin de yaklaşımınız bu, yerel bir siyaset dili konuşuyorsunuz.

Haklısınız. Gidişatı sevmiyordum. Kent olamıyordu Beylikdüzü. Mutlu değildim. Mutsuzluk beni belediye başkanlığına itti. 2009’da niyetlendim, parti tarafından kabul edilmedi. Ilçe başkanlığı yaptım 4,5 sene. Canlı canlı yaşadım. Hazırlandım bu yıllar boyunca. Bütün aşamaları yaşadım. Eksik kalmadı bunun için. Toplumla bu şekilde bağ kurduk. Bir geçmişimiz vardı.

say2.jpg

BEYLİKDÜZÜ'NDE HAYAT EKSİKLİĞİ VAR

Sempatik, sevilen birisiniz. Internette de bunu görüyoruz. En temel eksiklik nedir sizce Beylikdüzü’nde?

Hayat eksikliği. Hayata dönük eksiklik var. Geniş alanlarımız var ancak hayata geçmemiş. Sokağa inen, buralıyım dedirten bir yer değil burası. Son 25 yılda çok çabuk gelişti. Bir anda gelişti. Milyona yakın insan birden yerleşti Beylikdüzü’ne. Hayatın eksik olması kabul edilemez. Travma yaratıyor bu durum. Evden işe işten eve durumu değiştirmek gerekiyor. Sanat ,tiyatro ,üretim, spor her şey var dedirtmek derdimiz. Kendimizi bu alana kanalize ettik.

Geçmişte belediye parklara bank koyan bir örgütlenmeydi. Artık değişti. Taşeron işçi durumuna nasıl bakıyorsunuz?

Taşeron işçi noktasında duyarlılığımızı koruyoruz. Verimlilik açısından çok hatalı. Basitçilik taşeronculuk. Sorumluluklar size ait ama başkası yapıyor. Önümüzdeki yakın dönemde bu durumu düzelteceğiz. Belediyenin duygularını hissettirecek kendi kurumuyla çalışacak bir şey yaratıyoruz.

RAMAZAN ETKİNLİK DEĞİL İBADET AYIDIR

Şenlik düzenliyorsunuz, nasıl tepkiler halktan? Bizlerin de dahil olduğu okuma günü çok başarılıydı. Görme engelliler düzenlendi.

Sizin gibi isimler katıldı ve bu çok güzel. Bu buluşmaları önümüzdeki yıl düşünüyorduk. Ancak anladık ki insanların sabrı kalmamış. Ramazan içinde etkinlikler vardı yalnızca. Iftar ve konserdi bütün şenliğin içeriği. Ramazan bizce etkinlik ayı değil ibadet ayıdır. Biz bu döneme çektik. Klasik anlayıştan çıktık, sanatı dahil ettik, yeni bir program düzenledik. 50 - 60 bin insanın geldiği bir alan yarattık. Yarışmalar düzenledik, müzik yarışmaları yaptık, alışveriş alanı yarattık.

Müteahhit olmanız çok tartışıldı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kim olursanız olun tartışma olur. Doğal buluyorum. Insanlara hayat üretmekten daha kıymetli bir şey yok. Çok faydalandım bu geçmişimden. Mesleğimle ilgili karalama karalayanlara aittir. Önemsemiyorum gerçeği isterseniz. Bağcıyı dövmekle ilgilenmiyorum.

Eleştiri esasında olumlu olmalıdır. Bizde ise açık bulma üzerinden gidiyor her şey. Bunlardan korunmak için siz de deneyimlisiniz.

Daha kötüsü şu. Görmeden tanımadan eleştiri oluyor. Bazen bir gazeteci bizi yazıyor, hiç bilmiyor bölgeyi, bizi tanımıyor. Biri söylemiş de yazmış. Bu duruma üzülüyorum tabii.

Gençsiniz. Belediye başkanlığında bu çok önemli.

Başarılı olmak zorundayız, gelecekte siyaset yapacak insanlar bize bakıyor. Bu yoldan geleceklere iyi bir yol bırakmalıyız. Çok hazırlıklıyız.

Sevinç duyuldu sizin kazanmanız. Nasıl tepkiler alıyorsunuz halktan?

Halk mutlu. Birinci ayda anket yaptırdım. %74 oranında mutluyum denildi. Aldığım oydan fazla böyle diyen insanlar. Bu beni gururlandırıyor.

say3.jpg

BURADA YAŞAM DAHA UCUZ

Ciddi modern bir yapılaşma var. Planlı bir yükseliş var Beylikdüzü’nde. Keşke istanbul’un tümünde böyle olsa. Yeşillik de var bir yandan. Buradaki yaşam daha da ucuz. Lokantalar daha uygun fiyatlı İstanbul merkezinden.

Çok doğru bir tespit yaptınız. Istanbul’a bu daveti yapıyoruz. Alışveriş için gelin, yaşamak için gelin diyoruz. Yaşam damarlarını açık tutarsak alıcısının çok olacağını düşünüyoruz.

Sadece beyaz Türklerin yaşadığı bir yer değil. Eğitimli orta sınıf var Beylikdüzü’nde.

Emekliler vardır. İstanbul’un merkezinden kaçıp gelen dingin yaşam isteyenler vardır. Huzur var, kaos yok. Havası çok temiz. Coğrafyası çok farklı.Dahası biz bir sahil kentiyiz. Büyükçekmece’yle buluştuğu burun muhteşemdir kentimizin. Gün batımını izlemesini isterim insanlarımızın. Bir seyir terasımız olacak orada. Çok geniş yeşil alanlarımız var. hizmete açılamamış, bunun için geldik biz. Eğitim kurumları açısından çok zengin. Metrobüsümüz var.

TÜYAP burada. Önemli bir şans bu.

Bu da çok önemli. Önemli bir yatırım. Iyi fuarlar burada.

Deniz otobüsleri tartışması var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bununla ilgili de var çalışmalarımız. Su ürünleri hali başlıyor, bunu avantaja çevirmeye çalışıyoruz.

Belediye başkanlığını aldıktan sonra kimi tartışmalar başladı. Elemanların yeni partiyle değişeceği korkusu yaşanıyor.

say1.jpg

BEYLİKDÜZÜ'NDE KARGAŞAYI ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Belediyeler yerel yapılardır. Orada yaşayan insanlardan oluşur. Yerel duygulardan beslenmelidir, politikadan uzak durmalıdır. Son dönemde bilinçsiz bir eleman alımı yapılmış bizden önce. Kimler var, nasıl faydalanmalı bu insanlardan, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Üniversiteyle ortaklaşa çalışıyoruz. Yeni müdürlükler kuruyoruz. Sağlık, veterinerlik müdürlükleri kuruyoruz. Doğal çevreye karşı duyarlıyız. Kadınlar, aileler için çalışıyoruz. Buraya ait hisseden bir personel çalışması yapıyoruz. Biz Beylikdüzü’nde kargaşayı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

Eğitimli insanların olması da çok büyük avantaj.

Empati yapabiliyoruz halkımızla bu çok önemli. MFÖ konserinden önce bir forum düzenleyeceğiz. Onların sorularını alacağız, yanıtlar vereceğiz. Stratejik planı yerel dinamiklerle tartıştık ve netice raporu hazırladık. Bilir kişilerle ofiste çalışmaktan öte bir şey bu. İnsanlarımızla çalışıyoruz.

İyi örnekler çok önemli.

Ben de partiye bakmam. Iyi örnek varsa alırım, faydalanırım.

Kardeş kentler fikri de çok hoş. Sizin de kardeş belediyeniz var mı?

Girişimlerimiz var. Oturmuş bir kardeş belediye kavramı yok. Bunu önemsiyoruz, çalışıyoruz üzerinde. Türkiye içerisinden talepler var. Gelişmek isteyen, belediyecilik kısmında sorunlu olan belediyelerle kardeşlik protokolü yapacağız. Kentsel dokumuza uygun şehirler tespit etmeye çalışıyoruz dünyadan. Viyana ile sıkı ilişkilerimiz var. Polonya’yla bir takım girişimlerimiz var. Süreklilik bizim için çok önemli. Uzakdoğu, Kore, Çin, hepsi değerlendirmemizde.

Bunları kesin yapacağım dediğiniz şeyler neler öncelikli olarak.

Hayatı kolaylaştıracağız. Özgür bir kent istiyoruz. Saygı istiyoruz. Keyifli bir kent olmasını istiyoruz. Başlattığımız hareketlerle mutlular, daha da mutlu olacaklar. Kimseyi sıkıştırmıyoruz kendi alanına. Mutlu bir şehir derdindeyiz. Siyasert yapmadık, yerel dili konuştuk. Canlı bir kalp yaratacağız. Cumhuriyet Bulvarı’nı kalbi yapacağız. Park alanları, sanat alanları, tematik alanlar. Bir milyon metrekarelik bir parkımız var. O parkı hayata katacağız. Sahil kenti haline getireceğiz.

BORÇ EDEBİYATI YAPMIYORUZ

Ciddi bir borç da var.

Borçtan korkmuyoruz. Borç edebiyatı yapmıyoruz. Üreterek düzelteceğimizi biliyoruz. Ciddi tasarruflar yapıyoruz. Acele etmiyoruz, hata yapmıyoruz. 10 - 15 yıl önceki binalar ömrünü tüketmiş, çok yazık. Kültür merkezi yapılmış, her yanı su alıyor. Kamunun parası en doğru kullanılması gereken paradır. O anlamda hata yapmayacağız.

SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com