BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.423,02
HABER /  DÜNYA

Yemen'de şok üstüne şok Husiler şimdi de...

Yemen'de İran darbesi sonrası ortalık fena karıştı. Husiler bakan evlerini de kuşattı. Cumhurbaşkanı Hadi istifa etti. Hükümette gitti.

Abone ol

YEMEN İran darbesiyle öyle karıştı ki devreye giren BM'de krizi çözemedi. Önce hükümet ardından Cumhurbaşkanı Hadi istifa etti. Cumhurbaşkanı'nın istifasını Meclis Başkanı geri çevirdi. BM özel temsilcisi araya girip Hadi'yi ikna etmek için evine gitti. Ne Hadi ikna edilebildi, ne Husiler verdikleri sözü tutup saray kuşatmasını kaldırdı. Üstelik Husiler bir hamle daha yapıp bakanların evlerini de kuşatmaya aldı.

İşte Yemen 'deki son durum.

ARKA ARKAYA ŞOK İSTİFALAR

Yemen'de hükümetin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin de istifa etti. Meclis Başkanı ise bu istifayı kabul etmeyerek Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bunun üzerine Başkanlık sarayı ile Cumhurbaşkanı'nın evini ablukaya alan Husilerden açıklama geldi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümetin istifasının askıda olduğu duyuruldu.

YEMEN'DE ÇATIŞMA ÖLÜ VAR

Yemen'in El-Beyda ilinde, Husi Ensarullah Hareketi ile bölgedeki kabileler arasında çıkan çatışmada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, El-Beyda ilinin Kıyfe bölgesinde Husiler ile bölgedeki kabileler arasında çatışma çıktı. Çatışmada ölü ve yaralıların olduğu, kabilelerin stratejik konuma sahip Es-Sealib dağı ile Reda kentinin Hubze köyünü Husilerden geri alarak, kontrol altına aldıkları kaydedildi.

Çatışmada ölen ve yaralananların sayısına ilişkin henüz bilgi verilmedi.

Öte yandan, Yemen halkının ülkenin değişik bölgelerinde, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi istifaya zorlayan "Husi darbesi"ni protesto ettiği belirtildi.

Husilerden yapılan yazılı açıklamada, "Var olduğu farz edilen hükümetin başbakanı Bahhah'ın istifası askıdadır, çünkü Cumhurbaşkanı Hadi hükümetin istifasını kabul etmeden kendi istifasını meclise sundu" ifadesi kullanıldı.

HUSİLER BAŞKANLIK KONSEYİ İSTEDİ
Husi Ensarullah Hareketi yöneticilerinden Ali el-İmad, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, istifaların ardından meclisin meşruiyetinin bittiğini söyledi. 

İmad ayrıca hareketin, meclisin meşruiyetini tanımadığını bu nedenle de ülkenin yönetimi için "Başkanlık Konseyi" oluşturmayı istediğini aktardı.

BM TEMSİLCİSİ DEVREYE GİRDİ

Husiler darbesinin ardından hükümet ve başkanlık krizi ile sarsılan Yemen 'de işleri yoluna koymak için BM Yemen Özel Temsilcisi Bin Ömer devreye girdi. Bin Ömer, istifasını geri çekmesi için Cumhurbaşkanı Hadi ile evinde görüştü. Ancak BM temsilcisi de Hadi'yi istifa kararından vazgeçiremedi. Hadi, istifasında ısrarlı olduğunu ve kararından  dönmeyeceğini belirtti.

HUSİLER'DEN BİR ŞOK DAHA

İstifa kriziyle çalkalanan Yemen'de Husiler, Başkanlık sarayının ardından bakanların evlerini de kuşatmaya aldı. Husiler, Savunma Bakanı Mahmud es-Sabihi, Yerel Yönetim Bakanı Abdurrakib Feth, Milli Güvenlik Birimi Başkanı Tuğgeneral Ali el-Ahmedi ve bazı güvenlik yetkililerinin evlerini çevirdiler.

Görgü tanıkları, Husilerin, özellikle Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile Başbakan Halid Mahfuz Bahhah'ın memleketleri olan güney illerinin önemli şahsiyetlerini hedef aldıklarını aktardı.

Yerel Yönetim Bakanı Feth, sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yaptığı yazılı açıklamada, evinin kuşatma altında olduğunu doğruladı. Husilerin, Sana'daki meclis binasının etrafını da sardıkları bildirildi.

HUSİ LİDERLERİN EVİNE BOMBA

Yemen'in başkenti Sana'da 2 Husi liderin evine bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Sana'nın Ceraf bölgesinde yaşayan 2 Husi liderin evine bombalı saldırı düzenlendi. Patlama nedeniyle çevrede bulunan ev ve araçlarda ağır hasar oluşurken, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.
husiler-yemen-son-fotoğraf.jpgHusiler İran desteğinde ülkede darbe yapıp yönetimi ele geçirdiler.

YEMEN İÇİN ABD'DEN KRİTİK ÖNLEM

ABD Dışişleri Bakanlığı, hükümetin ve ardından Cumhurbaşkanı'nın istifasını sunduğu Yemen'deki büyükelçiliğinde görevli ABD vatandaşı personelinin sayısını azalttığını açıkladı. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, ABD'nin Sana Büyükelçiliği'nde ABD vatandaşı çalışanlarının sayısını azalttıklarını, ancak büyükelçiliğin her zamanki gibi faaliyet göstermeyi sürdüreceğini söyledi.

YEMEN'DE NELER OLDU? BU DURUMA NASIL GELİNDİ?

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. Bu gelişmelerin ardından dün, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiği iddia edilmişti.

husi-ve-yemen-husiler-kimdir.jpgDaha sonra Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Hadi arasında, anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi konularında anlaşma sağlandığı açıklanmıştı. Hadi, dün hükümetin istifasından kısa süre sonra istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifasını reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.