BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,84
ALTIN 2.435,42
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de protestolarda ölü sayısı tırmanıyor

Cumhurbaşkanı Salih, iktidarı terketmeyeceğini söylüyor. Fakat muhalefet grupları Mısır ve Tunus'taki değişimi Yemen topraklarında da gerçekleştirmeye kararlı görünüyor.

Abone ol

Yemen'in başkenti Sana'da Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı askerler ile aşiret güçleri arasında patlak veren çatışma, tarafların geçen hafta vardığı ateşkesin sonu anlamına geliyor.

Gece saatlerce Sana'da geniş nüfuza sahip Haşed aşiretinin lideri Sadık el-Ahmar'ın yaşadığı mahallede çatışmalar devam etti.

Taiz kentinde ise güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı gösteri düzenleyen iki protestocuyu vurarak öldürdüğü bildiriliyor.

Taiz'de protestocular son dört aydır Yemen'de düzenlenen ikinci en büyük oturma eylemi için bir araya gelmişti.

Göstericiler, barışçıl protestoculara ateş açıldığını söylerken, Yemen hükümeti ise resmi binaların işgal edilmeye çalışıldığını ve yasaların çiğnendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler'in insan hakları yetkilileri, Taiz'de pazar gününden bu yana hükümete bağlı güçlerin 50'yi aşkın kişiyi öldürdüğü yönünde haberler aldıklarını söylüyorlar.

Yemen'in Zincibar kentinde ise Cumhurbaşkanı Salih, el Kaide üyeleri olduklarını iddia ettiği silahlı kişilere karşı operasyon başlattı.

Zincibar kentinin kontrolü pazar günü silahlı adamlarca ele geçirilmişti.

Yemen ordusunun kente düzenlediği saldırıda çok sayıda kişinin öldüğü bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Salih'in muhalifleri, Zincibar'daki durumun hükümet tarafından bizzat kriz yaratmak için kullanıldığını öne sürüyor.

Cumhurbaşkanı Salih'in iktidarda kalmak için el Kaide tehdidini kullanmaya çalıştığını iddia eden muhalefet, Zincibar'da kasti olarak bir askeri boşluk yaratıldığını ve kentin silahlı militanların kontrolüne geçmesine göz yumulduktan sonra, ordunun taarruza geçtiğini belirtiyor.