BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yat kullanacaklara ücretsiz kurs

Yatçıların beklediği 'Bayrak Yasası' nihayet çıktı. Denizcilik Müsteşarlığı vekillere kaptan olmaları için kurs düzenliyor.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL


ANKARA- Yüksek vergiler nedeniyle Türk bayrağı takamayan ve yabancı bandralı olarak Türk sularında bulunan Türklere ait yat ve teknelerin; vergilerini düşüren ve Türk bayrağına geçmelerini kolaylaştıran ‘Bayrak Yasası’ önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Aylardır gündemde bekleyen AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve arkadaşlarının imzasını taşıyan kanun teklifinin yasalaşması üzerine Denizcilik Müsteşarlığı; milletvekilleri için kaptanlık kursu vermeye ve isteyen milletvekilerini kaptanlık için eğitmeye söz verdi.

YASA ÇIKTI KURS  SIRADA

Yasanın görüşülmesi sırasında; Mehmet Domaç’ın önerisi ile Denizcilik Müsteşarlığı; milletvekilleri için bir kurs açmayı ve Amatör Denizcilik Belgesi (ADB) ile Telsiz Operatörlüğü belgesi almalarını sağlama sözü verdi. Milletvekilleri için ücretsiz açılacak bu kursa isteyen her vekil katılabilecek. Domaç şimdi, kursa katılacak milletvekillerinin listesini hazırlıyor.

İKİNCİ KURS

Müsteşarlık dışında özel kurslara da gidilerek alınabilen her iki belge ile 24 metreye kadar olan her türlü ticari olmayan tekneyi ve telsiz kullanma hakkı sağlıyor.

Özel kurslarda bu iki belgeyi alabilmek için yaklaşık 100 TL ödemek gerekiyor. Ancak yasayı çıkartan milletvekillerine Denizcilik Müsteşarlığı kendi eğitmenleri aracılığıyla bu kursları ücretsiz verecek. Yasanın Komisyon görüşmeleri sırasında da kurs açan ve komisyon üyesi bir çok milletvekili ile bazı Parlamento muhabirlerinin de ADB belgesi almasına olanak sağlayan Denizcilik Müsteşarlığı, yasa Genel Kurul’da geçerken de ikinci bir kurs sözü verdi.

24 METRELİK TEKNELER KULLANACAKLAR


Kursa katılacak milletvekileri; temel denizcilik bilgileri, tekne ve bölümleri, yön bulma, rota belirleme ve çizme, denizde çatışmayı önleme tüzüğüne göre tekne idaresi, navigasyon, telsiz kullanımı gibi temel bilgileri öğr enecekler. Teorik ve pratik 1 aylık eğitimin ardından, Müsteşarlığın açtığı sınava girecekler. Sınavı kazanan milletvekillerine Amatör Denizci Belgesi (ADB) ve Telsiz Operatörlüğü belgesi alacaklar. Ve 24 metreye kadar olan tüm tekneleri kullanmaya başlayacaklar. Meclis’te teknesi olan ancak ADB belgesi bulunmayan bir çok milletvekilinin bu kursa kayıt yaptırmak için Domaç’a başvurduğu belirlendi.