BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.451,59
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay Başkanı'ndan flaş açıklamalar!

Yargıtay Başkanı ifade özgürlüğüne vurgu yaptığı konuşmasında yerel mahkemelerdeki sorunların çığ gibi büyüyerek Yargıtay'a taşındığını söyledi.

Abone ol

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Uluslararası Hukuk Kurultayı'nda yaptığı açıklamada ifade özgürlüğüne vurgu yaparken, yerel mahkemelerin iş yükünün Yargıtay'a kaydırıldığını savundu.

İsmail Rüştü Cirit, Ankara Barosu tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Hukuk Kurultayı'nda konuştu. İfade özgürlüğünün sadece temel hak değil, aynı zamanda bir toplumun zeka ve anlama gücünü temsil ettiğini söyledi. Devletin geleceği açısından ifade özgürlüğüne ilişkin sağlıklı bir ortam yaratılması gerektiğini anlatan Cirit şöyle konuştu;

"İfade özgülüğü için uygun bir ortam yaratılması toplumun ve devletin geleceği açısından yaşamsal bir öneme sahiptir. Bunun için düşünce özgürlüğü ve insan sevgisi merkez kabul edilmelidir. Anadolu insani, insan sevgisini ve özgür düşünceyi besleyecek tarihsel ve köklü bir mirasa sahiptir.

"DOSYALAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR"

Yerel mahkemelerden kaynaklanan sorunların çığ gibi büyüdüğünü bunun Yargıtay'daki iş yükünün artmasına neden olduğunu vurgulayan Cirit, ortalama yargılanma süresinin artması, yargıya olan güveni de zayıflatabileceğini söyledi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

İfade özgürlüğüne vurgu yapan Cirit, "İfade özgürlüğü sadece insan hakları kataloğunda yer alan bir temel hak değil, bir toplumun zeka ve anlama gücüdür. Avukatın bağımsızlığı ve savunma dokunulmazlığı tartışılırken konunun bu yönün de ihmal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Belirttiğim öneminden dolayı ifade özgürlüğü için uygun bir ortam yaratılması toplumun ve devletin geleceği açısından yaşamsal bir öneme sahiptir. Bunun için düşünce özgürlüğü ve insan sevgisi merkezkabul edilmelidir. Anadolu insani, insan sevgisini ve özgür düşünceyi besleyecek tarihsel ve köklü bir mirasa sahiptir" diye konuştu.