BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.436,65
HABER /  GÜNCEL

Yalçın Akdoğan'dan rehine operasyonunun perde arkası...

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, rehine kurtarma operasyonunun detaylarını Vatan yazarı Hüseyin Yayman'a anlattı.

Abone ol

IŞİD'in elinde tuttuğu 49 rehinenin kurtarıldığı operasyonla ilgili "Rehinelerin karşılığında ne verildi, takas mı yapıldı, Suudi aşiretler araya mı girdi, ABD'nin bu işte rolü ne" sorularının peşpeşe geldiği bugünlerde, Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Vatan yazarı Hüseyin Yayman'a tarihe geçen operasyonun detaylarını anlattı.

Operasyonun "milli bir operasyon" olduğunu ifade eden Akdoğan, Azerbaycan'da bulundukları ve operasyonu öğrendikleri o geceyi dakika dakika anlattı.

İşte Akdoğan'ın o açıklamalarından önemli satırbaşları:

"BAŞBAKAN GECE ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI"

"Azerbaycan saatiyle gece 01.00 - 01.30 sularında odama çekildim. Telefonum çaldı, koruma müdürü Başbakanımızın acil toplantıya çağırdığını söyledi."

"UÇAĞI HAZIRLAYIN DÖNÜYORUZ"

"Tek başına oturuyordu ve telefon trafiği yaşanıyordu. Dehşetle ‘Ne oldu’ diye baktım. Tatlı bir tebessüm içinde olduğunu görünce rahatladım. O birkaç dakika içinde aklımdan binlerce olay ve ihtimal geçti. Oturdum. Sonra Ali Sarıkaya içeri girdi. Başbakanımız Ali’ye ‘Uçağı hazırlayın dönüyoruz’ dedi."

"BENİM DE BEBEĞİM VAR, ÇOK DUA ETTİK"

"Büyük bir sevinç ve gurur vardı. Yanıma bebeği olan bir aile oturdu. Benim de bir bebeğim var ve her sabah uyandığımda çocuğuma bakıp Musul’daki o bebekler aklıma geliyordu. Kendi bebeğime baktıkça içten içe ağlıyordum. Hepimiz çok dua ettik. Bu tarihi anı yaşamaktan dolayı da ben kişisel olarak ayrıca çok mutluyum."

Akdoğan, muhalefetten rehine operasyonuyla ilgili gelen "danışıklı dövüş" ve "takas" söylemlerine şöyle karşılık verdi:

"KİMİN NE DEDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL..."

"Burada zamanlamaya Türkiye tek başına karar vermiyor. Muhalefet dediği için bunlar olmuyor. Seçimden önce olsaydı başka yakıştırmalar yapacaktı. Burada kimin ne dediğinden çok insanların kurtarılması önemlidir.

Yeter ki insanlarımız gelsin, Kim ne derse desin. Bu, siyasi kaygılarla değil, insani kaygılarla yapıldı. Muhalefet zaman zaman sorumsuz davrandı. Sevinince ortak olmak yerine şimdi de spekülasyonla hareket ediyorlar. Başbakanımızın önceliği başından bu yana siyasi kaygılar değil insani kaygılar oldu. Kimin ne dediğine bakmadan netice almayı önemsedi. Neticede MİT’in yürüttüğü rehine kurtarma operasyonu da, sonrasında gerçekleşen süreç de başarılı bir şekilde nihayete erdi."

"PAZARLIK YAPILDI MI?"

"Bu operasyonun tam adı ‘Rehine Kurtarma Operasyonu’. Bu tür operasyonlar illa silah kullanılarak yapılacaktır şeklinde bir kural yoktur. Her kurtarma operasyonun içinde elbette güvenlik birimleri, istihbarat birimleri vardır. Bu ya silah marifetiyle veya temas ve görüşme marifetiyle olur."

"CIA-MOSSAD DESTEĞİ ALINDI MI?"

"Bu tamamen milli bir operasyondur. Müttefik ülkelerle genel istihbarat paylaşımı sürekli yapılabilir, ancak bu olayın gerçekleşmesini doğrudan MİT yapmıştır. Hakan beyi ve ekibini gönülden kutlamak lazım. Ulusal güçlerle yapılan bir operasyondur."