BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yakutistan'da kurt alarmı

Dağ tavşanları azalınca düze inen kurt sürüleri ren geyiklerini hedef alınca Yakutistan'da olağanüstü hal ilan edildi.

Abone ol

Kurtların ren geyiği sürülerine saldırıları artırması üzerine Rusya'nın kuzey doğusundaki Saka (Yakutistan) Cumhuriyeti'nde olağanüstü hal ilan edildi.

Yetkililer 15 Ocak'tan itibaren avcıların gruplar halinde kurt izi süreceğini ve mücadelenin üç ay devam edeceğini söylüyorlar.

En başarılı kurt avcıları ödüllendirilecek.

Uzmanlar Rus medyasına verdikleri demeçlerde kurtların ren geyiklerine yönelik saldırılarının ardında, bu yıl dağlarda yaban tavşanının az olmasının yattığını söylüyorlar.

Bu yüzden aç kalan kurtların, normal avlanma alanları olan ormanlar ve dağlardan inerek Yakutistan'da ren geyiklerinin otladığı yaylalarına dadandığı kaydediliyor.

Şimdiye kadar gelen haberlerde kurt saldırılarının besi hayvanlarına yöneldiği ama insanlara saldırmadıkları kaydediliyor.

Önlemlerin parçası olarak kurt avının bütün yıl serbest olacağı da açıklandı.

Yetkililer bu bölgedeki normal kurt sayısının 500 olduğunu ama şu anda kurtların sayısının 3500'a kadar çıktığını söylüyorlar.

En çok kurt postuyla dönen avcıya ise 3bin doları aşkın bir ödül vaadediliyor. Bu, soğuk, uzak ve az gelişmiş bölge için çok büyük bir meblağ.

Önlemler, Yakutistan Cumhurbaşkanı Yegor Borisov tarafından açıklandı. Resmi internet sitesi, cumhurbaşkanının köyleri ziyareti sırasında kurt saldırıları hakkında çok sayıda şikayet dinlediğini yazıyor.

Yakutistan tarım bakanı 2012 yılında 16bini aşkın ren geyiğinin kurtlar tarafından parçalandığını bunun bir yıl öncesine kıyasla yüzde 4ü aşkın bir artış olduğunu söyledi.

Her bir ren geyiğinin değerinin yerel piyasada 328 dolar civarında olduğu düşünülürse, kurt saldırılarının Yakutistan çiftçilerine maliyetinin 5 milyon dolara ulaştığı kaydediliyor.

Yetkililer kurtların geçen yılki saldırılarında 314 de atın hedef olduğunu söylüyor.

Resmi açıklamalara göre geçen yıl avcılar 730 kurt öldürmüş.